Már a transzneműeket is nőnek tekinti a skót kormány - kiakadtak a feministák
A For Women Scotland szervezet perrel fenyeget
Már a transzneműeket is nőnek tekinti a skót kormány - kiakadtak a feministák

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 08. 05.
Jogi lépéseket helyezett kilátásba a skót kormány ellen a For Women Scotland feminista szervezet, miután az a nőként élő férfiakat is nőnek ismeri el, és ezzel sérti a nők esélyegyenlőségi jogait.

A kormány júniusban ugyanis megváltoztatta a 2018-as Nemi képviselet az állami testületekben rendeletéhez kapcsolódó „női” kategóriára irányuló jogi útmutatását, mely ezentúl kimondja: azon férfiak, akik „nemváltoztató” eljárásba kezdtek, illetve, akik „folyamatosan nőként élnek” nőnek lesznek tekintve. 

“Ehhez nem szükséges, hogy az illető egy bizonyos módon öltözködjön, viselkedjen, vagy kinézzen”

 

- szól az útmutató szövege. 

“Azonban elvárás, hogy bizonyítani lehessen, hogy a személy huzamosabb ideig nőként élt – azaz állandó jelleggel női névmásokat, női nevet használjon a hivatalos dokumentumokon… nőként jelölje meg magát, és mások is őt írott illetve egyéb kommunikációs formákban”

 

- folytatja a szöveg. 

Az útmutató azt is világossá teszi, hogy azok a nők, akik nemüket férfira változtatják át nem tekintendők nőnek többé a rendelet szempontjából. 

A For Women Scotland feminista szervezet, mely bevallása szerint a nők jogainak megerősítésében hisz illetve abban, hogy a nem változhatatlan és védett tulajdonsága az embernek, nyilatkozatában leszögezte, a kormány új útmutatója szembe megy a 2010. évi esélyegyenlőségi törvénnyel és a több évtizede fennálló diszkriminációellenes törvénnyel, illetve nem összeegyeztethető az uniós joggal. 

“Ez szimplán a nemi önmeghatározás jogi kiskapun keresztüli bevezetése”

 

- nyilatkozta Marion Calder a szervezet képviselője, hozzátéve, úgy gondolják, az eredetileg a skót hatóságokban a nők 50 százalékos képviseletének biztosítására irányuló törvényhez tartozó útmutató jelentős problémákat vet fel a skóciai nők helyzetével kapcsolatban. 

“A nők képviseletének fokozására szolgáló eszközként hatástalanná válik, és precedensként használható a nők jogi védelmének aláásására oly módon, amely ellentétes az Egyesült Királyság és az EU esélyegyenlőségi törvényeivel”

(Lifesite News)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!