Influenzaként kezelné a Covid-19-et Spanyolország, a WHO szerint még nem kéne
Influenzaként kezelné a Covid-19-et Spanyolország, a WHO szerint még nem kéne

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 01. 13.
Az omikron variáns 6-8 héten belül megfertőzheti fél Európát, de még korai lenne influenza szerű endémiás betegségként kezelni, jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden. A spanyol kormány szerint azonban éppen itt az ideje változtatni a járványkezelésen. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az újév első hetében több mint hétmillió újonnan bejelentett esetet regisztráltak Európában, ami kéthetes időszak alatt több mint megkétszereződött – mondta Hans Kluge, a WHO európai igazgatója egy sajtótájékoztatón.

„Ebben az ütemben az Egészségügyi Mérési és Értékelő Intézet előrejelzése szerint a régió lakosságának több mint 50 százaléka fertőződik meg omikronnal a következő hat-nyolc hétben”

– tette hozzá.

Egyre több bizonyíték mutat arra, hogy az omikron a felső légutakra nagyobb hatással van, mint a tüdőre, és enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbi változatok. A WHO azonban figyelmeztetett, hogy ennek bizonyításához további vizsgálatokra van szükség.

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök kijelentette a napokban, ideje, hogy Covid-19-et az influenzához hasonlóan kezelni a halálozás csökkenésére való tekintettel.

Ez azt jelentené, hogy a vírust inkább endémiás betegségként kezelnék, semmint pandémiaként, anélkül, hogy minden esetet rögzítenének, és minden tünetet produkáló embert tesztelnének.

Az Egészségügyi világszervezet szerint azonban ez nem jó ötlet.

„Még mindig hatalmas a bizonytalanság és a vírus, amely meglehetősen gyorsan fejlődik, és új kihívásokat támaszt. Természetesen nem tartunk azon a ponton, ahol endemikusnak nevezhetnénk” – jelentette ki a WHO európai sürgősségi osztályvezetője, Catherine Smallwood.

„Előfordulhat, hogy idővel endémiás lesz, de ezt 2022-re tenni kissé nehéz még ebben a szakaszban”

– tette hozzá.

(Global News, Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!