Így néz ki Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával ellátott tankja - felvétel
Forradalmi fejlesztéseket hajtottak végre
Így néz ki Izrael legújabb, mesterséges intelligenciával ellátott tankja - felvétel

Youtube/TechUltimate

2023. 09. 20.
Izrael hadrendbe állítja új, Merkava Barak típusnevű, csúcstechnológiás, ötödik generációs harckocsiját - számolt be róla az izraeli hadsereg hírportálja.

Az izraeli hadsereg átvette az első Merkava Barak tankokat, amelyeket a védelmi minisztérium páncélozott járművekkel foglalkozó részlege a hadsereg szárazföldi és páncélos erőivel közösen öt éven át fejlesztett, és amelyekbe beépítették több helyi fegyvergyár, köztük az Elbit Systems, a Rafael és az Izraeli Légiipari Vállalat Elta nevű leányvállalatának fegyverrendszereit.

Az 1973-as jóm-kipúri háború ötvenedik évfordulójára átadott új generációs harckocsiban forradalmi változtatásokat hajtottak végre.

  • A Merkava termékcsalád új, Barak (Villám) nevű harckocsijában a vezérlőművet mesterséges intelligencia támogatja.
  • A tankok parancsnokainak ezentúl nem kell kiemelniük a fejüket a lövegtoronyból a jobb tájékozódás érdekében, mert az Elbit gyártotta és a pilótákéhoz hasonló sisak segítségével belül maradva is megkapnak minden szükséges információt. Ezeket az információkat a harckocsi körkörös kamera- és szenzorrendszere szolgáltatja nekik, de azokat azonnal meg tudják osztani a többi harcoló egységgel is, ami "forradalminak" számít.
  • A Barakokba a Rafael által kifejlesztett Windbreaker (külföldön Trophy) rakétaelhárító-rendszert építették be, amely már a régebbi Merkava tankokban és a Namer páncélozott szállító harcjárművekben is a felszereltség része.
  • A védelmi minisztérium közlése szerint a Barakoknál jelentősen megnövelték a fegyverek tűzerejét és hatótávolságát is.

A Merkava tankok már a nyolcvanas évek óta az izraeli hadsereg fő harckocsijai.

A páncélos hadtest nemrég cserélte le a legtöbb Merkava Mark 3 típust a 2003-ban bevezetett Mark 4-es típusra. A minisztérium szerint a hadtestnél fokozatosan a Barakokból lesz a legtöbb.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!