Honnan veszi az orosz külügyminiszter, hogy Hitlernek zsidó felmenői voltak?
A botránykeltő kijelentés háttere
Honnan veszi az orosz külügyminiszter, hogy Hitlernek zsidó felmenői voltak?

Alois Hitler, a Monarchia vámtisztviselője volt.((Forrás: Wikimedia Commons / Josef Reinegger))

2022. 05. 02.
Komoly diplomáciai és történészi vihart kavart Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentése, miszerint „Hitlerben is volt zsidó vér”. Bár ezt ilyen magas rangú politikus eddig nem fogalmazta meg, a náci diktátor biológiai nagyapjának esetleges zsidó származását a kutatók egy része szerint nem lehet kizárni.

A Zona Bianca olasz hírtelevíziónak adott interjújában Lavrovot arról kérdezték, hogyan állíthatja Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy megpróbálja „nácítlanítani” Ukrajnát, amikor Volodimir Zelenszkij, az ország demokratikusan megválasztott elnöke zsidó.

,,És mi van, ha Zelenszkij zsidó. A tény nem cáfolja a náci elemeket Ukrajnában. Úgy gondolom, hogy Hitlerben is volt zsidó vér”

– mondta Lavrov, hozzátéve, hogy „a legrosszabb antiszemiták közül néhány zsidó”.

A Jad Vasem holokauszt-kutató intézet elnöke, Dani Dajan szerint ,,Lavrov szavai megalapozatlanok, bizarrok és veszélyesek, és el kell ítélni”. Az izraeli külügyminiszer pedig berendelte az orosz nagykövetet.

,,Lavrov külügyminiszter kijelentései egyszerre megbocsáthatatlanok és felháborítóak és történelmi szempontból súlyos tévedésnek minősülnek” – írta Jáir Lapid külügyminiszter Twitteren. ,,A zsidók nem gyilkolták le magukat a holokausztban. A zsidókkal szembeni rasszizmus legalacsonyabb szintje az, hogy magukat a zsidókat vádolják antiszemitizmussal.”

VITATOTT MARADVÁNYOK

Adolf Hitler és felesége, Eva Braun a berlini Führerbunkerben lettek öngyilkosok 1945. április 30-án. A holttesteiket a főhadiszállás udvarán égették el, ám a maradványokat a szovjet titkosszolgálat kiásatta.

Ezeket a kelet-németországi Magdeburgban egy szovjet laktanyában őrizték, majd 1970-ben a KGB főnökének, Jurij Andropovnak az utasítására megsemmisítették.

Mindössze két külön őrzött csontdarab maradt meg, egy átlőtt koponyatető és egy állkapocs. Az oroszok által őrzött koponyamaradvány hitelessége kérdéses, de az állkapocs egy 2018-ban francia kutatók által elvégzett vizsgálat alapján biztosan Hitleré. A KGB archívumának igazgatója szerint birtokukban van emellett egy vérfoltos szövetdarab is arról a kerevetről, amelyen Hitler főbe lőtte magát. 

Bár az orosz hatóságok nem beszéltek erről, elvileg a maradványok alapján elvégezhették a náci diktátor DNS-vizsgálatát, ami információt adhat Hitler etnikai hátteréről is.

Ez utóbbi azért lehet érdekes, mert eddig nem sikerült egyértelműen igazolni vagy cáfolni Hitler esetleg zsidó származásáról szóló állításokat.

EGY FEHÉR FOLT A CSALÁDTÖRTÉNETBEN

Adolf Hitler családtörténetében ma is vitatott apja származása. Amit biztosan lehet tudni az, hogy Alois Hitler 1837-ben az alsó-ausztriai Döllersheimben született, és Alois Schicklgruber néven jegyezték be az egyházi anyakönyvbe. Anyja egy 42 éves hajadon parasztlány, Maria Schicklgruber volt, aki nem nevezte meg azt, hogy ki lehet az apa, így

a pap üresen hagyta a keresztlevélen az apa helyét, azzal a megjegyzéssel, hogy „törvénytelen gyermek”.

A kor viszonyainak megfelelően ez a helyzet szégyenként vetült mind az anyára, mind a gyermekére. Végül Maria idős apja, Johannes Schicklgruber fogadta be őket. A történészek többsége azon az állásponton van, hogy Alois biológiai apja az a Johannes Georg Hiedler volt, aki öt évvel Alois születése után feleségül vette Maria Schicklgrubert.

Vannak tények, amelyek erősítik, és vannak, amelyek gyengítik ezt a többé-kevésbé hivatalosnak tekintett változatot: Johannes Georg Hiedler nem vette soha a nevére Alois-t, és egyértelműen, mint mostohaapa viselkedett a fiú felé. Így az apaság kérdése nyitva maradt, ugyanakkor Alois 39 éves korában – már jóval Johannes Georg halála után – felkereste a helyi plébániát, és azt kérte a paptól, hogy az egyházi anyakönyvben a nevét Schicklgruberről Hiedlerre változtassa, mondván, mostohaapja halálos ágyán elismerte azt, hogy ő a valódi apa.

A plébános vonakodva ugyan, de engedett a szokatlan kérésnek. Viszont, amikor átírta a bejegyzést, elvétette a nevet, és Hiedler helyett azt írta: Hitler, ami aztán így is maradt. Ezáltal a történelem leghírhedtebb diktátora egy osztrák falusi papnak köszönheti családnevét. (A cserével Hitler kétségkívül jól járt, hiszen a politikai karrierjét nehezebb elképzelni, ha Adolf Schicklgrubernek vagy akár Adolf Hiedlernek hívják).

LEHETETT-E ZSIDÓ NAGYAPJA HITLERNEK?

Amikor Adolf Hitler hatalomra jutott, kulcskérdés lett a számára, hogy igazolja árja származását, ezért apja állítását fogadta el, miszerint nagyapja Johannes Hiedler volt. Mégsem írt erről a politikai önéletrajzában, a Mein Kampfban, és míg anyai nagyszüleinek szülőhelyét az Anschluss után személyesen is felkereste, apja falujába soha nem ment el, sőt a település lakóit kitelepítette, a falut pedig parancsára a Wehrmacht hatalmas lőtérré alakította, így a háború végére nyoma sem maradt.

Maga Hitler „család nélküli embernek” vallotta magát, aki teljes egészében a népéhez tartozik – mármint a német néphez, mert osztrák származását is megtagadta.

Hitler származásával kapcsolatban a történészek rendszerint megjegyzik, hogy egyes feltételezések szerint Maria Schicklgruber egy gazdag grazi zsidó családnál szolgált, és ott esett teherbe. A történet alapja elsősorban Hans Frank nürnbergi naplója.

Frank Hitler személyes bizalmasa és ügyvédje, később a keleti területek – köztük Lengyelország – kormányzója volt, aki a börtönben írt memoárjában azt állította, hogy Maria Grazban esett teherbe, amikor takarítónőként egy Frankenberger nevű zsidó családnál dolgozott.

Frank szerint a 19 éves Leopold Frankenberger volt Alois apja, így Adolf Hitler apja félig zsidó volt (ő maga pedig negyedrészben, vagyis a saját, náci faji törvényei alapján sárga csillagot kellett volna viselnie.) A magas rangú náci vezető azt állította, hogy Leopold apja restellte a dolgot, és éveken át önként tartásdíjat fizetett a lánynak. Az erről szóló levelek a háború előtt megvoltak még Grazban.

Frank megítélése rendkívül vitatott a történészek körében. Egyrészt elismerik, hogy ő volt az egyetlen a nürnbergi náci vádlottak közül, aki megbánta a háborús bűneit, miután megtért és hívő katolikus lett. (A nürnbergi törvényszék végül kiadta Lengyelországnak, ahol 1946-ban kivégezték.)

Ugyanakkor emlékiratait megbízhatatlannak tartják, és úgy vélik, hogy a Hitler származásával kapcsolatos állításainak nincs semmi valóságos alapja.

A Frank-féle teória cáfolata elsősorban arra alapul, hogy nincs dokumentum arról, miszerint Grazban élt volna Frankenberger nevű zsidó család, vagy akár bármilyen zsidó közösség, miután az osztrák területekről a zsidók egészen az 1860-as évekig ki voltak tiltva. Ezt idézi Roman Sandgruber is könyvében cáfolatként.

A REJTÉLY KULCSA BURGENLANDBAN LEHET

Egy amerikai kutató, Dr. Leonard Sax azonban egy neves európai folyóiratban, a Journal of European Studies hasábjain 2019-ben megjelent tanulmányában azt állítja, hogy ez a feltételezés téves, és legalább hét nagyobb zsidó közösség élt Kelet-Ausztriában, elsősorban Burgenlandban, ahol nem volt érvényes az osztrák tilalom, miután a terület a Magyar Királysághoz tartozott.

„Indokolt lenne újra megvizsgálni Hans Frank állításait, mert a családi történettel életszerűen összeegyeztethető az, hogy Maria Schicklgruber törvénytelen gyermekének zsidó biológiai apja volt” – nyilatkozta 2021-ben lapunknak Leonard Sax, aki szerint a feltételezés érthetővé teszi, miért élt kirekesztettként a hajadon lány gyermekével a mélyen vallásos, tradicionális osztrák faluban:

„Az antiszemitizmus ezen a vidéken magától értetődő volt, ezért fel sem merülhetett az, hogy az apaságot törvényesítsék.

Adolf Hitler tudott a feltételezett zsidó származásával kapcsolatos híresztelésekről, és ez nem hagyta nyugodni. Ha nem is magyarázza ez önmagában a népirtásig fajuló zsidógyűlöletét, a családjától – különösen az apai ágtól – való elhatárolódása azt jelzi, hogy nem volt biztos a hivatalos náci propagandával önmagával kapcsolatban.”

Az amerikai pszichiáter professzor a Heteknek elmondta, szerinte két módon lehetne igazolni, vagy elvetni a Hans Frank által felvetett teóriát Hitler zsidó származásáról: egyrészt, ha előkerülnének dokumentumok az állítólagos Frankenberger családról. A másik lehetőség a DNS-vizsgálat, amelyhez Alois Hitler második házasságából származó egyik gyerek, az ifjabb Alois Hitler – Adolf Hitler féltestvére – ma is élő leszármazottjainak hozzájárulásához lenne szükség.

„Ez kimutathatná vagy cáfolhatná Alois Hitler feltételezett zsidó származását. Bár erre most nem tűnik esély, a jövőben – különösen a tudományos módszerek fejlődésével – talán ez a rejtély is megoldódik” – mondta Leonard Sax.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!