Hitler apjának eddig nem ismert levelei egyedi bepillantást engednek a diktátor neveltetésébe
Alois Hitler a leveleket feldolgozó szerző szerint fiához hasonlóan autodidakta volt, önelégült és nagyon is túlbecsülte önmagát
Hitler apjának eddig nem ismert levelei egyedi bepillantást engednek a diktátor neveltetésébe

Forrás: Wikimedia Commons

2021. 02. 23.
Adolf Hitler apja is autodidakta volt, önelégült, és nagyon is túlbecsülte önmagát - írja Roman Sandgruber veterán osztrák történész egy új könyvében. Alois Hitler eddig ismeretlen levelei világítanak rá leginkább a náci diktátor származásának érdekességeire.

Alois Hitler, aki 1902-ben hunyt el, osztrák vámtiszt volt, akinek munkája miatt legalább 18-szor költözött családjával. A róla írt egyedülálló könyv 31 levél tartalmát dolgozza fel, amelyet Alois Hitler apa írt Josef Radlegger útépítő mesternek, miután megvásárolta a felső-ausztriai Hafeldben lévő gazdaságát.

A levelek az útépítőmester ükunokája jóvoltából öt éve kerültek Sandgruber tulajdonába.

Alois Hitler leveleit feldolgozó, "Hitler apja: Hogyan lett a fiú diktátor" című könyvében azt állítja, hogy az idősebb Hitler nagy szerepet játszott fia mentális fejlődésében.

Alois 1837-ben született Ausztriában, és életének nagy részét két kezdeti nehézséggel való harccal töltötte, az "illegitim" születésével és a hivatalos iskoláztatás hiányával. Ennek ellenére sikerült vámtisztként elhelyezkednie. 

Első házassága egy nála 14 évvel idősebb hölggyel gyermektelen volt, második házassága egy 18 évvel fiatalabb nővel pedig annak korai halálával végződött. Harmadik felesége, egy távoli unokatestvérével, Klárával már úgy jött létre, hogy a nőt teherbe ejtette, majd hat gyermekükből négyet elvesztettek, mielőtt a feleség is meghalt volna rákban 47 évesen.

Fia Adolf, aki végül a történelem egyik legkegyetlenebb diktátorává nőtt fel, 1889 áprilisában született meg.

Alois Hitler leveleiből egy autodidakta, önelégült és nárcisztikus személy köszön vissza.

- állítja a szerző, aki több további hasonlóságra is rámutat művében.

A könyv szerzője szerint Alois leveleiből kiderül, hogy Hitler apja volt fia legkellemetlenebb tulajdonságainak:

tekintélyt parancsoló személyiségének, arroganciájának, "disznófejűségének" és az egyház, a tudomány és a nemesség iránti megvetésének forrása.

Az apa számos fronton megbukott: apaként, férjként egyaránt. Kevés barátja volt, nem volt igazi otthona.

"A fiú szinte szolgai módon utánozza az apát a hihetetlenül hasonló írásmódtól az iskolai oktatás megvetésén keresztül az autodidakta tanulási módszer alkalmazásáig,"

 - mutat rá az író.

Apja kézírásához hasonlóan Adolf Hitler írása is "futótűz" stílusú volt, sok éles szöggel és irányváltással.

hitler antiszemitizmusa fiatalkorában kezdődött

Sandgruber szerint a levelekből az is kiderül, hogy Adolf Hitler már a fiatalkorában antiszemita volt. Ezzel cáfolta azt a közismert nézetet, miszerint akkor lett igazán zsidógyűlölő, amikor a művészeti pályája és elutasítása miatt Bécsbe költözött. 

Hitler édesanyjának korai, 1907-ben bekövetkezett halálát Hitler családja egy zsidó orvosnak tulajdonította, aki később Amerikába menekült.

A tekintély "megvetése", mint családi vonás

Adolf Hitler egyetlen jelentős lázadása apja ellen az volt, amikor elutasította Alois azon kívánságát, hogy ő is közalkalmazotti pályát válasszon.

"Adolf Hitler szabad művész akart lenni, és nem akart apja nyomdokaiba lépni"

- írja Sandgruber.

Abban viszont  teljesen apájára ütött, hogy megvetette a tekintélyeket, és antiklerikus volt, bár sosem lépett ki a római katolikus egyházból - tette hozzá a történész.

(Hetek/DW)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!