Harc a békéért: Szövetségi rendőrök csapnak össze az erőszakos tüntetőkkel Amerika nagyvárosaiban
Erősíti a rendvédelmi erőket Trump Portland, Chicago és New York városaiban az "elfajult" zavargások megfékezésére
Harc a békéért: Szövetségi rendőrök csapnak össze az erőszakos tüntetőkkel Amerika nagyvárosaiban

Illusztráció(Forrás: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 07. 23.
Több mint két hónapja tartanak a gyújtogatásokkal, erőszakkal járó "rasszizmus- és rendőrellenes" demonstrációk az amerikai nagyvárosokban, több demokrata polgármester mégis úgy véli, az igazi erőszak forrásai nem a tüntetők, hanem az őket megfékezni akaró helyi és Trump által kihelyezett szövetségi rendőrök.

Donald Trump amerikai elnök szerdán a Fehér Házban tartott sajtóértekezletén bejelentette, hogy szövetségi rendfenntartó erőket küld számos amerikai nagyvárosba az elharapódzó erőszakos bűncselekmények megfékezésére.

"Elrendelem a szövetségi rendfenntartó erők erőteljes megnövelését az erőszakos bűnözés által sújtott közösségekben" -

fogalmazott az elnök. Hozzátette, az igazságügyi minisztérium "azonnali hatállyal megnöveli a szövetségi rendőrök létszámát Chicago városában". Leszögezte ugyanakkor, hogy az intézkedés nemcsak Chicagóra érvényes, hanem más olyan amerikai településekre is, ahol eluralkodott az erőszak.

"Nincs más választásunk, mint hogy közbelépjünk"

 

- jelentette ki.

Chicagóba mintegy 200, Albuquerque-be 30 egyenruhást küldenek, Kansas Cityben pedig már mintegy 200 szövetségi rendőr teljesít szolgálatot.

 

 

Barr hangsúlyozta, hogy a szövetségiek "kéz a kézben" dolgoznak együtt a helyi rendőrökkel. De kiemelte, hogy a bűnözés visszaszorítására kirendelt szövetségi erőket nem szabad összekeverni az erőszakba torkolló tüntetésekre "választ adó" rendfenntartókkal, akiknek a feladata elsődlegesen a szövetségi épületek, emlékművek, szobrok és az emberi életek védelme.

Trump közölte, hogy a kormányzat 61 millió dollárt (több mint 18,3 milliárd forint) biztosít az igazságügyi tárcának új rendőrök felvételére.

Leszögezte: nem gyenge rendőrségre van szükség, és ő a rendőrséget erősebbé akarja tenni. Ezzel elemzők szerint azokra a demokrata párti városvezetői kezdeményezésekre utalt, amelyek csökkenteni akarják a rendőrség finanszírozását. Ezt jelentette be korábban például Eric Garcetti, Los Angeles demokrata párti polgármestere, vagy Bill de Blasio, New York város szintén demokrata vezetője.

Több amerikai nagyváros demokrata párti polgármestere szerdán levelet küldött Barr miniszternek, kifejtve, hogy ellenzi a szövetségi erők "egyoldalú telepítését". A dokumentumot Portland, Seattle, Chicago, Atlanta, Kansas City és a szövetségi főváros, Washington első embere írta alá.

A szövetségi rendfenntartók nem vonulnak ki az oregoni Portland városából - erősítette meg a kormányzati álláspontot Chad Wolf, amerikai belbiztonsági miniszter szerdán a Fox televíziónak nyilatkozva.

 

 

A tárcavezető egy kedd esti sajtókonferenciáján már közölte, hogy a rendfenntartók továbbra is megvédik az emberek életét és vagyonát, illetve a szövetségi tulajdonban lévő épületeket, emlékműveket, szobrokat.

A nyugati parti Oregon legnagyobb városában 55-ik napja tartanak az erőszakba torkolló tüntetések. A megmozdulásokat eredetileg a rendőri erőszak ellen hirdették meg, ám napok óta gyújtogatások és lövöldözések jellemzik a közbiztonsági helyzetet. Az erőszakos tüntetők megtámadták a július elején a városba érkezett szövetségi rendfenntartókat, szerdán pedig kiderült, hogy az interneten 38 rendőr személyes adatait is nyilvánosságra hozták, arra bíztatva az embereket, hogy támadják meg őket és a családtagjaikat.

A belbiztonsági minisztérium "erőszakos anarchistáknak" minősítette a tüntetőket, a város demokrata párti polgármestere, Ted Wheeler és az állam szintén demokrata párti kormányzója, Kate Brown a szövetségiek kivonását követeli, arra hivatkozva, hogy "kemény kézzel" lépnek fel és jelenlétük csak fokozza az erőszakot.

Wheeler is részt vett a szövetségi ügynökök jelenléte elleni tiltakozáson szerda délután, melynek során elmondása szerint könnygázt is bevetettek a rendvédelmi szervek a tüntetők ellen. Mivel az első sorokban állt, ez elég kellemetlenül érintette, de nem volt hajlandó a háttérbe vonulni. A körülötte levő tüntetők óriási tüzet gyújtottak a tömeg és a rendőrök között.

 

 

Kicsivel korábban a polgármester a demonstrálók részéről főleg gúnyolódást kapott, ahogy próbálta maga köré gyűjteni a rendőrökkel összecsapó tüntetőket, de egy kis tapsot kapott amikor öklét a magasba emelve elkiáltotta magát: „Black Lives Matter”.

Bár Wheeler ellenezte a szövetségi ügynökök jelenlétét Portlandben, mindekét oldalról heves kritikát kapott és a tüntetők sem fogadták szívesen, ordibáltak vele és szitkokat szórtak rá.

A liberális The New York Times című napilap szerdai, portlandi keltezésű riportjában arról írt, hogy a városban és környékén az aktivisták a lazán szerveződő antifa csoportokkal fognak össze, s állítólagos céljuk "a rendőrség militarizálása" elleni küzdelem. A lap megjegyezte: néhány aktivista "anarchista taktikát" alkalmaz és a tüntetéseken jelen vannak a Black Lives Matter (Fekete életek számítanak) aktivistái is.

A szövetségi kormányzat nemcsak Portlandba küld rendfenntartókat, hanem Chicagóba és New Yorkba is. Megítélésük szerint ugyanis ebben a két nagyvárosban nem a tüntetők vandalizmusa okoz gondot, hanem a köztörvényes bűncselekmények eluralkodása is. Mindkét városban demokrata párti a polgármester és elutasítja a szövetségi segítséget. 

Lori Lightfoot, Chicago polgármestere - aki eddig minden szövetségi támogatást elutasított - szerdai sajtótájékoztatóján már úgy nyilatkozott: a szövetségi kormányzat pénzbeli segítségét elfogadja, de azt utalják át a helyi szerveknek. Azonban az elnöki sajtókonferencia után Twitteren úgy fogalmazott:

"semmi esetre sem fogom megengedni, hogy Trump katonái Chicagóba jöjjenek és terrorizálják a lakosainkat".

Kedden este Chicagóban ismeretlen tettesek egy autóból egy helyi temetés résztvevőire lőttek, a lövöldözés nyomán 15 ember sebesült meg, néhányuk állapota válságos. A Chicago Tribune című helyi lap összesítése szerint péntek estétől hétfő reggelig 71 embert lőttek meg, és 12-en belehaltak a sebesüléseikbe.

(MTI/Hetek/AP News)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!