Gera Zoltán első komolyabb megmérettetésére készül szövetségi kapitányként
"Nem feltartott kézzel megyünk a meccsekre" – így áll hozzá az U21-es válogatott a hazai rendezésű Európa-bajnoksághoz
Gera Zoltán első komolyabb megmérettetésére készül szövetségi kapitányként

(Képforrás: mlsz.hu)

2021. 03. 24.
Gera Zoltán szövetségi edző szerint a magyar U21-es labdarúgó válogatott bizakodva várja az Európa-bajnokságot és a németek elleni, szerdai nyitómeccset. A tréner a keddi sajtótájékoztatón leszögezte, két éve erre a tornára készülnek, úgyhogy most itt a lehetőség a bizonyításra.

A szövetségi edző kiemelte, hogy a fiatal átlagéletkorú magyar csapat valamelyest előnyben lesz a hazai pálya miatt, ugyanakkor hátrányt jelent számukra a nézők hiánya, hiszen adott esetben telt házas meccseket is játszhattak volna.

"Tisztában vagyunk azzal, hogy a német, holland és román válogatott lesz az ellenfelünk a csoportban, de nem feltartott kézzel megyünk a meccsekre. Nagy álmunk a továbbjutás, de már akkor is elégedettek leszünk, ha sikerül három jó mérkőzést játszani"

- fűzte hozzá.

A szerdai, németek elleni találkozóval kapcsolatban Gera Zoltán hangsúlyozta, hogy nagyon erős csapat ellen lépnek pályára, tisztelik az ellenfelet, de játékosai sikeréhesek, megvan bennük a kellő vagányság, és nem félnek a meccstől. 

Úgy vélte, sikerült teljesen kielemezni a német válogatottat, ezek alapján nagy lelkesedés és fegyelmezettség, valamint a taktika maximális betartása kell ahhoz, hogy sikert érhessenek el.

Tavaly novemberben beszéltünk Gerával az Eb-re való készülődésről, ahol kiemelte, hogy a kiválasztás során a kiemelkedően jó mentalitást helyezték előtérbe:

Olyan tehetségekkel dolgozunk, akikre nem kell rászólnom, hogy légy szíves fussál, hanem hajlandóak arra, hogy keményen dolgozzanak, nem gondolják magukról, hogy ők már kész játékosok. Az ilyen típusú fiatalokból minél többre lenne szükség Magyarországon. 

A magyar válogatott menetrendje

Márc 24. Székesfehérvár Magyarország-Németország 21:00

Márc 27.  Budapest Magyarország-Románia 18:00

Márc 30. Székesfehérvár Magyarország-Hollandia 18:00

A pandémia miatt két részre bontott magyar-szlovén közös rendezésű U21-es labdarúgó Európa-bajnokság szerdán rajtol. A 12-ről 16 csapatosra bővített tornát eredetileg egyben, júniusban rendezték volna, de a világjárvány okozta halasztások miatt sűrűvé vált az idei versenynaptár, ezért a csoportkört szerdától jövő szerdáig rendezik meg, majd a kieséses szakaszra május 31. és június 6. között kerül sor.

Az EB menetrendje (Képforrás: mlsz.hu)
Az EB menetrendje (Képforrás: mlsz.hu)

Rendkívül tartalékos válogatott áll Gera rendelkezésére

Nincs könnyű helyzetben Gera Zoltán, az U21-es gárda szövetségi edzője, akinek sérülések, illetve a koronavírus-járvány miatt korábban már hét játékosáról kellett lemondania.

 Ilyen például az U21-es válogatott csapatkapitánya, Demjén Patrik, az MTK szélsője Schön Szabolcs -ők mindketten koronavírus fertőzés miatt maradtak le- vagy a 2019-ben Puskás-díjas támadó Zsóri Dániel, aki a magyar csapat vasárnapi edzésén szenvedett olyan sérülést, amely után kiderült, nem vehet részt a tornán. Helyére Bíró Bence, az MTK futballistája csatlakozik a Telkiben készülő kerethez.

"Sajnos több alapember is kiesett a keretből, legutóbb Zsóri Dániel helyett érkezett Bíró Bence. Ő már nem ismeretlen a számunkra, beállása jó hatással van a játékosokra, hiszen nagyon jó mentalitású játékos, aki most lehetőséget kap a bizonyításra. Azt gondolom, a csapat jól reagált a nehézségekre, mindenki nagyon bizakodó és várja az első találkozót" 

– jelentette ki Gera.

A korosztályos válogatott kapitánya elmondta, hogy a kiesők ellenére a kezdő tizenegyben csupán 1-2 poszton van kérdőjel. Azt is elmondta, hogy beszélgettek a sérülés miatt kieső ifj. Dárdai Pállal, aki hasznos információkat osztott meg a német csapat játékosairól, ezeket igyekeznek kihasználni szerdán.

A magyar válogatott Eb-kerete:

Kapusok: Bese Balázs (Budafok)
Kovács Péter (Budaörs)
Auerbach Martin (Puskás Akadémia) / Védők: Balogh Botond (Parma)
Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC)
Deutsch László (Puskás Akadémia)
Huszti András (Budafoki MTE)
Mocsi Attila (Haladás)
Tamás Olivér (Paksi FC)
Varju Benedek (MTK Budapest) /  Középpályások: Csonka András (Budafoki MTE)
Hinora Kristóf (Vasas)
Kata Mihály (MTK Budapest)
Mezei Szabolcs (MTK Budapest)
Palincsár Martin (MTK Budapest)
Szendrei Norbert (Budapest Honvéd)  / Támadók: Bárány Donát (DVSC)
Bíró Bence (MTK Budapest)
Bukta Csaba (Altach)
Kiss Tamás (Puskás Akadémia)
Kovácsréti Márk (Kisvárda)
Skribek Alen (Budafok)
Szőke Adrián (Heracles)

(Hetek/MTI/mlsz.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!