"Gáza, Ciszjordánia" - épphogy beiktatták Bident, máris átírták az izraeli nagykövet Twitter-címét
A fiókot nem sokkal később visszaállították eredeti állapotába
"Gáza, Ciszjordánia" - épphogy beiktatták Bident, máris átírták az izraeli nagykövet Twitter-címét

Forrás: Twitter/U.S. Ambassador to Israel screenshot

2021. 01. 20.
A Biden adminisztráció már első napján (első óráiban) megváltoztatta Amerika izraeli nagykövetének hivatalos oldalának címét "az Egyesült Államok izraeli, ciszjordániai és gázai nagykövete" címre. A lépés számos izraeli újságírónál, Izrael-barát aktivistánál kiverte a biztosítékot. 

Sokan nem gondolják, hogy Joe Biden elnök sokkal kevésbé Izrael-barát politikát tervezne ciklusa alatt, mint Donald Trump. A jelen változtatás azonban egy politikai irányváltást sejtet.

Az Egyesült Államok évtizedeken át visszautasította, hogy politikai pozíciót fogalmazzon meg Ciszjordániával és Gázával kapcsolatban, fenntartva, hogy az izraelieknek és palesztinoknak tárgyalásokon maguknak kell eldönteniük, hogyan osztják meg a területeket egy jövőbeli palesztin állam létrejöttéhez.

Az, hogy, ha rövid időre is, de megváltoztatták az izraeli nagykövet címét, azt jelzi, hogy a Biden-kormány

egyik területet sem tekinti Izrael részének, sőt, diplomáciai tényezőknek tekinti azokat. 

A lépés azt is jelezheti, amennyiben tudatos volt, hogy a soron következő adminisztráció a nagykövet feladatai közé emeli palesztin vezetőkkel folytatott közvetlen diplomáciát, beleértve a Gázai-övezet vezetését, így akár a Hamasz terrorszervezetet is.

Mindeddig, de még Barack Obama alatt is az izraeli nagykövet volt a hivatalosan használt cím.

Biden ígéretet tett arra, hogy nem költözteti vissza az amerikai nagykövetséget Jeruzsálemből Tel-Avivba, de valószínűleg nagyobb hangsúlyt tesz majd az izraeli-palesztin béketárgyalások erőltetésére, mint elődje.

(Freebeacon/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!