Friss felmérés: a magyarok kétharmada nem ért egyet a szankciókkal
Friss felmérés: a magyarok kétharmada nem ért egyet a szankciókkal

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 09. 21.
A magyarok szerint veszélyesek az energiaszankciók Európára - derült ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásából, amelynek megállapításait szerdán közölték.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

A kutatásban - amelyet szeptember közepén készítettek ezer ember telefonos megkérdezésével - az áll, hogy kétharmados többség (66 százalék) gondolja úgy, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak, s az energiapiacot érintő szankciókkal sem értenek egyet.

Felidézték: az uniós vezetők 2022 márciusában még úgy állapodtak meg az Oroszországgal szembeni szankciókról, hogy azok nem érintették az energiahordozók területét. Azóta Brüsszel már szankciót vetett ki az Európába érkező orosz kőolajra, illetve egyesek - többek között Soros György - is támogatják a gázembargó ötletét. 

Úgy folytatták, hogy a magyar szavazók döntő többsége szerint nem hatékony az uniós szankciós politika, ugyanis Európa jobban megszenvedi annak következményeit, mint Oroszország.

A választók kétharmados többsége (66 százalék) egyetért azzal az állítással, hogy Európának jobban ártanak a szankciók, mint Oroszországnak. A kijelentéssel csupán a választók egyötöde (22 százalék) nem értett egyet.

Hasonlóan "sarkos véleménye" van a magyaroknak az energiapiacot érintő szankciókról: azzal az állítással, hogy "hiba lenne szankciót kivetni az orosz gáz behozatalára", a választók 62 százaléka ért egyet, 25 százalékuk pedig elvetné ezt az ötletet - írták. 

"Az egyet nem értők magas aránya nem meglepő, miután a rezsicsökkentést veszélyeztető lépésről lenne szó"

- fogalmaztak. A Nézőpont Intézet szerint azzal együtt, hogy a magyar kormány meghosszabbította a benzinárstopot december 31-ig, a növekvő üzemanyagár érezhető az árak emelkedésében. Az olajembargót a magyarok 58 százaléka helyteleníti, s kevesebb mint feleannyian gondolják (27 százalék) helyes döntésnek. A magyarokat aktívan foglalkoztatja a szankciók jövője, mindhárom felvetés esetében viszonylag alacsony volt azok aránya, akik nem tudtak véleményt formálni a kérdésben (12-15 százalék) - áll a Nézőpont felmérésében.

(Hetek / MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected].hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!