Felmérés: A Z-generációs fiatalok több mint 40 százalékának van diagnosztizált mentális betegsége
Felmérés: A Z-generációs fiatalok több mint 40 százalékának van diagnosztizált mentális betegsége

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 11. 11.
A Harmony Healthcare vállalat kutatása szerint a Z-generációt különösen nehezen érintette a covid-járvány, és sokan a fiatalok közül mentális betegségekkel is küzdöttek a pandémia alatt.

A felmérésben 18-24 éves fiatalok vettek részt, és a kutatás szerint a megkérdezettek 42 százalékát már diagnosztizálták mentális betegséggel, csaknem 60 százalékuk pedig gyógyszert is szed az állapota súlyosságának enyhítésére.

A Z-generációhoz tartozó fiatalok közül sokan aggódnak a jövő miatt, 90 százalékuk ideges, szorong, és 78 százalékuk depressziós. A  kutatásban résztvevők körében figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (27 százalék), poszttraumás stressz szindróma (20 százalék), kényszerbetegség (17 százalék), étkezési zavarok (14 százalék), álmatlanság (12 százalék), valamint bipoláris zavar, drogfüggőség és borderline személyiségzavar is előfordult.

“A Z-generációsok közel harmada azt mondta, hogy összességében rossz a mentális egészségi állapota 2022-ben. Amikor az elmúlt egy hónapról kérdeztük őket, akkor minden negyedik fiatal azt mondta, hogy több rossz napja volt, mint jó. Egy hónap leforgása alatt a Z-generációhoz tartozók körülbelül tíz napon küzdöttek a mentális egészségükkel” - írták a kutatók.

A fiatalok több mint 60 százaléka beszél a mentális egészségéről másokkal, és a legszívesebben a barátaikkal, testvéreikkel vagy szüleikkel, legkevésbé pedig a főnökükkel, idegenekkel és a nagyszüleikkel beszélik meg szívesen a mentális problémáikat.

A megkérdezettek naponta átlagosan négy órát töltenek a közösségi médiában annak ellenére, hogy úgy vélik, hogy ez is hozzájárul ahhoz, hogy rossz a mentális egészségi állapotuk.

A Z-generációs fiatalok nagyon aggódnak a jövőjük miatt is, 90 százalékuk úgy érzi, hogy a generációja nem lehet sikeres, míg 75 százalékuk azt gondolja, hogy hátránnyal indul a többi generációhoz képest.

A fiatalokat leginkább a pénzügyi stabilitásuk hiánya, a gazdasági helyzet és a munkaerőpiaccal kapcsolatos bizonytalanságok is aggasztják.

(Christian Post / Hetek)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 100 nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!