Felmérés: a Z-generációban már több az ateista nő, mint férfi
Megfordult az a korábbi tendencia, hogy a nők aktívabbak a hitéletben, mint a férfiak
Felmérés: a Z-generációban már több az ateista nő, mint férfi

Illusztráció.( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 07. 27.
Közvélemény-kutatások és felmérések azt támasztották alá, hogy az elmúlt évtizedekben a nők aktívabbak voltak a hitéletben és a keresztény közösségekben, mint a férfiak. Ez a tendencia azonban a Z-generációval úgy tűnik, hogy megfordult.

Az Egyesült Államokban végzett felmérések szerint a fiatal nők már kisebb arányban vallják magukat vallásosnak, mint a korosztályukba tartozó férfiak.

Egy tavaly végzett felmérésből kiderül, hogy az 1950-es években született amerikaiak között a férfiaknak még a 25 százaléka vallotta magát ateistának, agnosztikusnak vagy vallástalannak, és a nőknek a 20 százaléka.

Ugyanez a tendencia figyelhető meg az 1960-as és 1970-es években születettek esetében, az Y- és Z-generációnál azonban már változás állt be.

Az 1980-as években születetteknél csökkenni kezdett a különbség az önmagukat vallástalannak tartó férfiak és nők között, a 2000-es évek generációjánál pedig már a nőknek csaknem a fele semmiben nem hisz, míg a férfiaknak a 46 százaléka ateista.

A keresztény közösségi életben való részvétel tekintetében viszont nincs nagy különbség a nemek között az idősebb korosztályban: a 60 éves férfiak 35 százaléka, a nőknek pedig a 31 százaléka mondta azt, hogy soha nem jár istentiszteletre.

A 40 évesek között teljesen meg is szűnt a nemek közötti különbség a közösségi aktivitásban, és egyforma arányban nem tartják magukat semmilyen keresztény közösség tagjának. A felmérésből az is kiderül, hogy a 35 és 45 év közöttiek járnak a legkisebb arányban istentiszteletre.

A feketék, ázsiaiak és más rasszhoz tartozók körében hasonló tendencia figyelhető meg a nemek között, kivéve a spanyolajkúakat, az ő esetükben ugyanis a férfiak 8 százalékkal nagyobb valószínűséggel ateisták, mint a nők.

Eközben az evangéliumi gyülekezetekben az elmúlt években még mindig 10 százalékkal több nő járt istentiszteletre, mint férfi. Ahogy arról beszámoltunk, erre a jelenségre utalt Jordan Peterson pszichológus is nemrégiben, amikor arról beszélt, hogy a gyülekezeteknek a fiatal férfiakat kellene megszólítania.

(Christianity Today / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!