Felmérés: az amerikai fiatalok 5 százaléka már nem a születési nemével azonosul
A 25 év alattiak között a legmagasabb a transzneműek aránya
Felmérés: az amerikai fiatalok 5 százaléka már nem a születési nemével azonosul

A 25 év alattiak között a legmagasabb a transzneműek aránya( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 06. 08.
Az amerikai fiatalok 1,6 százaléka transzneműnek vagy nem bináris neműnek vallja magát, vagyis nem sorolja magát sem a nők, sem a férfiak közé, vagy nem kizárólagosan a két nem egyikével azonosul) - derül ki a Pew Research friss felméréséből.

A kutatás szerint a 30 év alattiak nagyobb valószínűséggel transzneműek vagy nem binárisak, mint az idősebb felnőttek.

A 30 évesnél fiatalabb amerikaiak több mint 5 százaléka transzneműnek vagy nem binárisnak tartja magát, a 30 és 49 éves korosztály esetében viszont ez az arány csak 1,6 százalék, az 50 év felettieknél pedig 0,3 százalék.

Az amerikai fiatalok esetében különösen a 25 év alattiak között magas a magukat transzneműnek vallók aránya. A felmérésből az is kiderül, hogy a 30 év alattiak és a 30-49 éves korosztály felének van transznemű vagy magát nem binárisnak valló ismerőse.

A politikai meggyőződést figyelembe véve a demokrata pártiak és a függetlenek között nagyobb azoknak az aránya, akik ismernek transznemű embereket, mint a republikánusok körében, de nem nagy a különbség a demokraták és republikánusok között.

A demokraták majdnem felének van transznemű személy az ismeretségi körében, és a republikánusok esetében ez az arány 42 százalék.

(Pew Research Center / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!