Feldarabolnák a Facebookot: gigapert indított 48 állam
A közösségi médiavállalat akár az Instagramot és a WhatsAppot is elveszítheti
Feldarabolnák a Facebookot: gigapert indított 48 állam

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 10.
Az amerikai szövetségi monopóliumellenes hatóságok és több tucat amerikai állam kettős jogi támadást indított a Facebook ellen szerdán, melyben a világméretű közösségi hálózatbirodalommal kapcsolatos sokéves  monopolhelyzetre irányuló panaszokat igyekeznek orvosolni. A perek végén a techóriás akár a világ két legnépszerűbb mobilapplikációjának tulajdonjogát is elveszítheti. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), és 48 amerikai állam demokrata, illetve republikánus főügyészei által indított mindkét jelenlegi per arra játszik, hogy a techóriás búcsút intsen a népszerű üzenetváltó szolgáltatást nyújtó WhatsAppnek és a fotómegosztó applikációnak, az Instagramnak, melyek felvásárlása beleillett a Facebook tudatos stratégiájába, mellyel bebiztosította monopolhelyzetét.

A felperesek többek között azt is követelik, hogy a vállalat értesítse az FTC-t és az államokat mielőtt bármilyen további fúzióra sor kerülne, hogy monopóliumellenes ellenőrzésnek vethessék alá az ügyletet. 

Másfél hónappal ezelőtt az Igazságügyi minisztériumé és amerikai államok egy kisebb koalíciója hasonló pert indított a Google ellen.  

Az utolsó amerikai vállalat feldarabolására irányuló monopóliumellenes per 1984-ben az AT&T vállalat Bell telefonmonopóliumának szétrobbantásához vezetett.

“Egyetlen cégnek sem szabadna, hogy ekkora ellenőrizetlen hatalma legyen"

- jelentette ki a New York-i főügyész, Tish James a perekkel kapcsolatos sajtótájékoztatón, hozzátéve, a Facebook "megvenni vagy eltemetni" stratégiát alkalmaz potenciális versenytársaival szemben. 

Rohit Chopra, a republikánus vezetésű FTC demokrata biztosa szerint a vállalat "behemótként viselkedik a techvilágban". Felhasználói adatok milliárdjait gyűjti össze és használja fel gazdasági célokra, amivel messze sodródott eredeti céljaitól. 

"Amikor a Facebook elindult 2004-ben az első felhasználói között voltam. Azóta a Facebook megszegte az adatvédelemmel kapcsolatos ígéreteit, ami eleinte annyira népszerűvé tette, és visszaélésre lehetőséget adó üzleti modelljéről vált hírhedté. A Facebooknak meg kell értenie, hogy nem áll a törvények felett."

-írta Twitter-üzenetében. 

A Facebook a panaszokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy mind az Instagram, mind a WhatsApp vásárlásának ügyleteit átnézték a monopóliumellenes hatóságok 2012-ben és 2014-ben. A techóriás tagadta továbbá, hogy monopol helyzetben lenne, rámutatva, hogy a Google mögött áll bevételi szempontból. Zuckerberg emellett igyekezett úgy bemutatni közösségi oldalát, mint "az amerikai szólásszabadság tradíciójának bajnokát" kínai riválisával, a TikTokkal szemben. 

(Politico/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!