Ezékiás és Manassé királyokhoz kötődő pecsétlenyomat-kollekciót találtak Jeruzsálemben
Építkezés során leltek a bibliai kormányzati-negyed romjaira a jeruzsálemi amerikai nagykövetség közelében 
Ezékiás és Manassé királyokhoz kötődő pecsétlenyomat-kollekciót találtak Jeruzsálemben

Forrás: Youtube/Israel Antiquities Authority

2020. 07. 22.
A 2700 éves leletek között egy élelmiszer-adó tárolására szolgáló helyiségben 120 edényen Ezékiás és Manassé királyokhoz köthető pecsétlenyomatot találtak. A lenyűgöző, koncentrikus falakból felépülő épületrom építkezés során „bújt elő” a földből. 

Júdeai királyok egyik legnagyobb pecsétgyűjteményére leltek egy első Templom korabeli adószedő és tároló komplexumban, melyet az új jeruzsálemi amerikai nagykövetség közelében tártak fel. Az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) régésze, Neri Szapir szerint az építmény méretét és építészeti stílusát tekintve is különleges.

Csupán három kilométerrel az óvároson kívül helyezkedik el az épület, amiről a régészeti hatóság úgy hiszi, kormányzati központként szolgált Ezékiás és Manassé júdeai királyok idejében (i.e. 8 századtól az i.e. 7. század közepéig)

Az IAA szerdai sajtóközleménye szerint több mint százhúsz 2700 évvel ezelőtti ősi héber pecsétlenyomatot viselő edényeket találtak, amelyek egyértelműen arra utalnak, hogy a hely tároló- és adóközpontként szolgált.

A pecsétlenyomatokon az „LMLK”, (lamelekh) azaz „a királyhoz tartozik” jelölés szerepel, amely világosan jelzi, hogy az edényekben tárolt élelmiszereket az adott zsidó uralkodónak fizették be adó formájában.

A 120 „LMLK” pecsétlenyomat a korábbi ásatások során felfedezett több mint 2000 hasonló pecsétlenyomathoz adódik, melyek segítenek a régészeknek modellezni a Júdeai Királyság adminisztratív és adóbeszerzési rendszerét.

“Az elmúlt néhány évben ez az egyike a legjelentősebb jeruzsálemi királyok-korabeli felfedezéseinknek. A feltárt területen arra utaló jeleket találtunk, hogy a kormányzat az élelmiszerek kezelését és elosztását nem csak a hiány megelőzése miatt végezte, hanem mezőgazdasági többletet is képzett az áruk és a vagyon felhalmozásával”

 

- nyilatkozták Szapir és Nathan Ben-Ari jeruzsálemi régészek. 

A pecsétek mellett kicsi agyag bálványszobrokat is azonosítottak az ásatás során. Szapir és Ben-Ari szerint általános, hogy a nőket, lovasokat és állatokat ábrázoló figurákat pogány kultuszokhoz és bálványimádáshoz kötik, ami a Biblia tanúsága szerint nem volt ismeretlen Júdában. 

(Times of Israel)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!