Ezek a hibák jelzik, ha az autód generátorával van baj (x)
Ezek a hibák jelzik, ha az autód generátorával van baj (x)

www.tamorin.hu

2021. 01. 15.
Egy személygépjármű beindításában elengedhetetlenül fontos szerepe van a generátornak. Ez az eszköz hasznosítja újra azt az energiát, amit az aksi használ vezetés során. A mai modern autókban egyre több az elektronika, így értelemszerűen az elektromos energia iránti "étvágyuk" is nagyobb.

Ez egy PR cikk

Jól funkcionáló generátor hiányában bármennyire is új autóról van szó, az akkumulátor nem fog működni. Vegyük sorra, milyen hibák utalnak arra, hogy cserélni kell a generátort!

Ha indokolatlan helyzetben lemerül az akksi

Ha nem felejtette égve éjszakára a lámpát, ám reggel mégsem indul a kocsi, az mindenképpen gyanús. Elképzelhető, hogy csak élettartama végére ért az aksi, ám ha nem ez a helyzet, akkor valószínűleg a generátor a ludas.

Világító töltés visszajelző

Az egyik legegyértelműbb jel az, ha a műszerfalon elkezd világítani a töltésvisszajelző. Persze nem arról van szó, ha a gyújtás ráadásakor villan fel, az normális. Egy szemvillanás erejéig ilyenkor minden lámpának fel kell villannia. Ha azonban nem alszik el szélsebesen a többi lámpával együtt, az nem sok jót jelent. Ebben az esetben is ki kell zárni az akkumulátor hibát, és csak azután kell a generátorra gyanakodni.

Ingadozó fényerejű fogyasztók

Amennyiben akár a kijelző, akár a lámpák fényereje nem egyenletes, az egyaránt utalhat akkumulátor- és generátor hibára is. Az akkumulátor feszültségének átlagosan 12,4 V-nak, míg a generátor töltésének 14,5 V-nak kell lennie.

Lassuló elektromos berendezések

A szokásosnál lomhábban tudja lehúzni a kocsi ablakát? Nem tudja az elektromosan állítható visszapillantót állítani? Ezek mind-mind arra utaló jelek, hogy a generátor rakoncátlankodik.

Furcsa neszek

Amennyiben tücsök ciripeléshez hasonló hangot vagy csattogást hall a generátor irányából, akkor jó eséllyel a szabadonfutó rossz üzemelése az, aminek következtében kiszűrődik ez a jellegzetes nesz.

Érdemes mielőbb megnézetni egy szakértővel a generátort. Ilyen furcsa hangokat a nem megfelelő szíjfeszesség is képes okozni.

Jellegzetes szag

Amennyiben a generátort meghajtó hosszbordás szíj nem tud rendeltetésszerűen forogni, akkor égett gumiszagot érezhet. Ez a rendkívül intenzív hőnek tudható be.

Van még egy tipikus szag, ami ugyancsak generátor problémára utal. Az elektromos tűzhöz hasonlító szag akkor képződik, ha a hosszbordás szíj a generátor szíjtárcsáján megcsúszik, ami miatt az alkatrész töltése alacsony lesz. A megoldás pofonegyszerű: meg kell feszesíteni a szíjat.

Amennyiben a kellemetlen "illatok" megszűnnek, nyert ügye van. Ha nem, akkor ne próbálja házilag megoldani a bajt, hiszen ezzel még többet árthat szeretett négykerekűjének. Ha nem sikerül megtalálni a fenti tippekkel a problémák gyökerét, mindenképpen vigye szervizbe az autót.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!