Eutanázia, óriáscégek, éghajlatváltozás - így képzelték el 2022-t ötven évvel ezelőtt
az 1973-es regény által ábrázolt világ hátborzongatóan hasonlít napjainkra
Eutanázia, óriáscégek, éghajlatváltozás - így képzelték el 2022-t ötven évvel ezelőtt

az 1973-es regény által ábrázolt világ hátborzongatóan hasonlít napjainkra(Forrás: Shutterstcok/Puzzlepix)

2022. 01. 10.
"2022-t írunk. Sokak szerint túlnépesedett bolygónk katasztrofális éghajlatváltozáson megy keresztül, az óriáscégek túlerőben vannak a kormánnyal szemben, és higiénikusan élni olyan luxus, amit csupán az emberiség egy százaléka engedhet meg magának." Bár ez a pár sor akár lehetne egy társadalomkritikai véleménycikk bevezetője is, ám ezt közel ötven éve fogalmazták meg a Zöld szója című film rendezői.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Az utópisztikus sci-fi filmet, a Zöld szóját (angolul Soylent Green) 1973-ban mutatták be és Harry Harrison 'Helyet! Helyet!' című regénye ihlette.  A forgatókönyv egy már "elhasznált" Földet, és egy

örökös újrahasznosításra kényszerülő, éhezéssel és gyenge életminőséggel küszködő emberiséget mutat be.

A történet 2022-ben játszódik New York-ban, ahol nem kevesebb, mint 40 millió ember él: a zsúfoltság akkora méreteket ölt, hogy egy családnak egy szobás élettér jut. A túlnépesedés és a csökkenő készletek következtében az emberek szegénységtől és különféle szennyezésektől szenvednek.

A cselekmény egy gyilkossági nyomozás köré épül, ami mögött a Soylent Industries áll. Ez az óriásvállalat mesterségesen előállított ostyákat árul, a fél világ élelmezését biztosítva ezzel. A ’Soylent’ egyébként a szója és lencse szavakból áll össze.

Külön érdekesség, hogy a film hatására 2014-ben megalkották a ’Soylent Green’ (zöld szója) nevű ételt az Egyesült Államokban, ami a mai napig megtalálható a szupermarketek polcain.

A filmben egy szeletke marhahús, vagy egy fejessaláta már luxuscikknek számít, ezért az emberek eredeti ételek helyett ’Soylent’-et esznek.

A történet sok helyen emlékeztet a modern nyugati világ mindennapjaira, ahol az emberek rengeteg étrendkiegészítőt, vitamint, fehérjeport és hasonló szintetikus szert szednek az organikus élelmiszerek fogyasztása helyett. A Zöld szója képzelt világában azonban akkora az éhezés és a túlfogyasztás, hogy szükség van a táplálékkiegészítőkre, mivel a társadalom szegény rétegének ez az egyetlen lehetősége a túlélésre. 

A film utópisztikus világában olyannyira nagy a szenvedés, hogy a legtöbben eutanáziával vetnek véget életüknek. A hollywoodi rendezők helyesen gondolták, hogy az akkor még teljesen utópikusnak tűnő eutanázia a millenium után 20 évvel már társadalmilag széles körben elfogadott lesz.

Napjainkban ugyanis Kanadában, Ausztráliában, és Európa számos részén is végeznek asszisztált öngyilkosságot. 2018-ban összesen 142-en utaztak Svájcba Franciaországból, Németországból, vagy Angliából, hogy éljenek a lehetőséggel.

Noha teljesen abszurd módon, de a jelenséget a Zöld szója is sokatmondóan festi le: az egyik jelenetben özvegyek "haláljutalmakat" gyűjtenek, ami azt takarja, hogy 

jutalmazzák a családtagokat, ha a túlnépesedett világból való „kilépés” mellett dönt egy ember.

Bár szerencsére napjainkra nem sikerült ekkora méreteket öltenie a katasztrófának, hátborzongatóan nagy a hasonlóság a fiktív és a valóságos 2022 között. 

(Washington Post/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!