Esélyük sem volt a női sportolóknak: módosították a transznemű úszókra vonatkozó szabályokat Amerikában
Esélyük sem volt a női sportolóknak: módosították a transznemű úszókra vonatkozó szabályokat Amerikában

Forrás: Youtube/Daily Wire

2022. 02. 03.
Az Egyesült Államokban módosították a transznemű úszók alkalmasságára vonatkozó szabályokat azt követően, hogy Lia Thomas, a Pennsylvaniai Egyetem versenyzőjének nemváltása óta sorra nyerte a versenyeket elképesztő fölénnyel. Thomas tavaly decemberben 38 másodperces előnnyel nyerte meg az 1500 méteres gyorsúszást.

A módosítás értelmében minden ügyben egy háromfős orvosi testület fog majd dönteni abban a kérdésben, hogy a versenyző korábbi férfi nemiségéből adódó fizikai fejlődése

tisztességtelen előnyt jelent-e számára a többi úszóval szemben.

A versenyeket megelőző 36 hónapos időszakban az érintetteknél tesztoszteronszintet mérnek majd.

Az új szabályzatot kedden hozták nyilvánosságra, ami rögtön hatályba is lépett. Ugyanezen a napon Lia Thomas csapattársai közleményt tettek közzé, amelyben a támogatásuk felől biztosították az úszót.

Az új rendelkezéseket a Lia Thomas ügyével kapcsolatos viták nyomán fogadták el a döntéshozók. Thomas 2019 tavaszán vágott bele a hormonkezelésbe, az úszó pedig olyan előnyre tett szert szerint versenytársaival szemben, hogy sorba döntötte meg az egyetemi úszócsapat rekordjait.

Előtte az úszó három szezonon keresztül versenyzett a férfi mezőnyben.

Ügyéből azt követően lett országos botrány, hogy a versenytársak szülei levelet intéztek az egyetemen működő sportszövetségnek és kérvényezték, hogy módosítsák a transzneműekre vonatkozó szabályokat. A női úszóknak ugyanis jelen körülmények között esélye sincsen versenyt nyerni.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!