Erőszakos tiltakozás zavart meg egy keresztény pünkösdi rendezvényt Jeruzsálemben
Felháborodott ortodox zsidó tüntetők kántáltak, dulakodtak, egy üvegajtót is betörtek
Erőszakos tiltakozás zavart meg egy keresztény pünkösdi rendezvényt Jeruzsálemben

Forrás: AllIsraelNews

2023. 05. 29.
Heves tüntetések lepték meg keresztény zarándokok tömegeit, akik a jeruzsálemi Templom-hegy déli oldalában található, az eredeti pünkösd helyszíneként számontartott Hulda-kapunál gyűltek össze imádkozni, és dicséreteket énekelni vasárnap. 

Az Ésaiás 62 böjt és imaösszejövelre a világ számos tájáról érkeztek keresztény zarándokok, hogy együtt ünnepeljék a Szent Lélek eljövetelét. A rendezvény azonban több ortodox zsidó csoportot is felingerelt, olyannyira, hogy ki is vonultak a helyszínre tiltakozni, hangosbeszélőiken rituális imákkal és énekekkel igyekezve túlharsogni a keresztények hangját.

Több alkalommal elhangzott a „Misszionáriusok, húzzatok haza!” – kántálás is.

(Izraelben a misszionárius kifejezés negatív fogalom. Több zsidó csoport is tart attól, hogy a keresztények a judaizmus elhagyására bátorítják a zsidókat, azaz arra, hogy „megszűnjenek zsidónak lenni”)

“Vannak olyan keresztény missziós szervezetek, akik igyekeznek bejutni a Nyugati Falhoz és Izraelbe. Milliókat fektetnek ebbe, holott

senki nem kérte, hogy idejöjjenek. Miért fontos egyáltalán ez az ország nekik?”

– nyilatkozott a tüntetők egyike, aki attól tart a keresztények „beszivárognak legszentebb helyeikre”. Hozzátette, azért tüntetnek, mert egyszerűen meg akarják védeni, ami a legdrágább a számukra. 

A tüntetés egyik szervezője Arie King, Jeruzsálem alpolgármestere volt, aki a Jerusalem Postnak így nyilatkozott: „ezek a szervezetek keresztény missziós szervezetek Izraelből és külföldről, akik nem titkolták szándékaikat”. Hozzátette: „olyan helyet választottak az eseménynek, amelynek semmi köze a kereszténységhez, csak a judaizmushoz”.

Kifejtette, hogy a múltban is történtek hasonló események, de ezek zárt ajtók mögött zajlottak, és nem a zsidóság szent vallási helyein.

"A missziós terror ugyanolyan veszélyes, mint az iszlám terrorizmus"

- mondta King, hozzátéve, hogy "a mai tüntetés legalább három olyan résztvevőjével találkozott, akik keresztény hitre tért izraeliek".

Míg az egyik csoport békésen tüntetett, és csak hangosbeszélőkkel zavarta meg a rendezvényt, egy másik, főleg radikális fiatalokból álló vallásos csoport a hely bejáratánál jóval szókimondóbb volt, és erőszakos dulakodásba kezdtek a helyszínre tartó keresztények útját biztosító rendőrökkel.

Egyikük egy üvegajtót is összetört, akkorát lökött az egyik rendőrtiszten. 

„Már legalább 100 missziós szervezet van jelen az országban, de ők növelni akarják a missziós tevékenységet Izraelben. Azért jöttünk, hogy ezt megszakítsuk, és megállítsuk őket” – nyilatkozta a fiatalok egyike. 

Dr. Wayne Hilsden, a jeruzsálemi King of Kings Community gyülekezet volt vezető pásztora elmondta, a rendezvény egyáltalán nem arról szólt, hogy keresztények „beszivárogjanak” a zsidó szenthelyekre, hanem „Jeruzsálem üdvösségéért imádkoztak”. 

A rendezvényen a világ számos országából érkező keresztény vezetők, arab evangéliumi dicséretvezetők és messianisztikus zsidó dicséretvezetők is részt vettek. 

Az egyik nevét nem vállaló messianisztikus zsidó vezető elmondta, magánrendezvényről és nem evangélizációs rendezvényről volt szó, melyre a helyi hatóságoktól is megkapták a szükséges engedélyeket.

Hozzátette, több támadást tapasztalnak, amióta a jelen, radikális ultraortodox politikusokat is magában foglaló kormány került hatalomra. 

“A kormánynak egyértelműen van szerepe az effajta tüntetések legitimálásában”

– tette hozzá. A dulakodásokkal és a kiabálásokkal kapcsolatban megjegyezte, arra kérte az evangéliumi keresztény résztvevőket, „fordítsák oda a másik arcukat is”, és szeretettel válaszoljanak az erőszakra és a gyűlöletre. 

Egy másik helyi vezető kijelentette, csodálatos, történelmi jelentőségű eseményre került sor, ahogy Jézus helyi követőihez számos hívő csatlakozott a világ minden tájáról, hogy Izrael megváltásáért imádkozzon. 

„Gyönyörű látni, hogy Izrael megmeneküléséért és az evangéliumi terjedéséért folyó ima összeköt bennünket. Ilyenre közel kétezer évig nem volt példa.”

Egy amerikai pár, Lori és Ken Morris, akik részt vettek az eseményen, elmondta, az ellenséges fogadtatás elszomorította, mivel szeretik a zsidókat, és nem akarják megtéríteni őket, de imádkoznak Izrael békéjéért.

"Nem voltam felkészülve erre" - mesélte az egyik résztvevő Haaretznek, miközben megpróbálta vigasztalni kisfiát, hozzátéve, hogy végignézte, ahogy a tüntetők "összeverik a sofőrünket", miközben a rendőrök mellette álltak.

Az izraeli külügyminisztérium reagált a tüntetésekre, és vasárnap este kijelentette, hogy "elítéli a vallás- és vallásszabadság minden megsértését Jeruzsálemben, valamint a vallási tisztségviselők elleni erőszakot a városban. Izrael Állam úgy véli, hogy a vallás és az istentisztelet szabadsága Jeruzsálemben szent a zsidók, keresztények és muszlimok számára, központi érték a város életében."

Fleur Hassan-Nahoum, Jeruzsálem alpolgármestere a Twitteren válaszolva kijelentette:

"Elítélem a tüntetést keresztény cionista barátaink ellen, akik azért jönnek, hogy támogassák országunkat és örök fővárosunkat, Jeruzsálemet".

(Kehila News/Jpost/Haaretz)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!