Elszabadultak az indulatok az angolok veresége után – videó
A tizenegyeseket kihagyó játékosokat rasszista támadások érték saját szurkolóiktól, míg a feldühödött drukkerek a stadionon belül elkezdték verni az olaszokat
Elszabadultak az indulatok az angolok veresége után – videó

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 07. 12.
Rasszista támadás indult a közösségi médiában a vasárnap esti Eb-döntő tizenegyespárbajában hibázó három színesbőrű angol játékos, Marcus Rashford, Jadon Sancho és Bukayo Saka ellen. Az Angol Labdarúgó-szövetség felháborítónak és undorítónak nevezte a gyülöletkeltést. De nem csak ez vet rossz fényt az angol szurkolókra, hisz a mérkőzés vége után az olasz-válogatott szimpatizánsait is megverték.

Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) Twitter-oldalán jelentetett meg egy közleményt, amelyben kijelentették, hogy kiállnak a játékosok mellett és elítéltik a diszkrimináció minden formáját.

„Nem tudjuk világosabban közölni: nem látjuk szívesen a csapat szurkolójaként azokat, akik ilyen gusztustalanul viselkednek”

– fogalmaz az FA közleménye.

A brit miniszterelnök, Boris Johnson is a játékosok védelmre sietett a közösségi oldalán: 

„Ez az angol csapat megérdemli, hogy játékosait hősként tiszteljék és ne rasszista szidalmaknak legyenek kitéve”

– írta a Twitteren Johnson.

Oliver Dowden sportminiszter büntetéseket helyezett kilátásba a közösségi oldalakat üzemeltető cégeknek, mint a Facebook, Twitter vagy Instagram, ha nem lépnek fel platformjaikon a rasszista támadásokkal szemben. Azóta a Twitter már többezer rasszista hangvételű bejegyzést távolított el oldalára. 

A „sértő és rasszista” bejegyzéseket a londoni rendőrség is vizsgálja.

Nem csak saját játékosaikon, az olasz szurkolókon is levezették a feszültséget

Nem csak a sajátjaikkal kapcsolatban voltak kíméletlenek és rasszisták az angol szurkolók a tegnapi Eb-döntőt követően: több olasz drukkert is atrocitások értek az utcákon, volt akit sörös üveggel vertek fejbe, másokat rasszista megjegyzésekkel illettek, valamint egy olasz zászlót is meggyaláztak a rossz vesztesnek bizonyuló angolok.

Ennél is rosszabbul jártak azonban az olasz szurkolók, akiket fizikailag is bántalmaztak a csalódott angolok.

Mint ahogy azt mi is megírtuk, az UEFA három meccsre szóló zárt kapus büntetéssel sújtotta az MLSZ-t, amiért az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek a magyar-válogatott egyes szurkolói. 

(hetek/MTI)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!