"Homofób" és BLM ellenes rigmusok miatt jött az UEFA büntetése, derül ki az MLSZ közleményéből
A magyar szövetségnek „EGYENLŐ JÁTÉK” FELIRATÚ MOLINÓT KELL MAJD KIFESZÍTENIE a három zártkapus mérkőzésen
"Homofób" és BLM ellenes rigmusok miatt jött az UEFA büntetése, derül ki az MLSZ közleményéből

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

2021. 07. 12.
A szervezet honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. A harmadik mérkőzésre szóló büntetést két évre felfüggesztették.  

A szervezet emellett 100 ezer euróra is megbüntette a magyar szövetséget, melynek

„Egyenlő Játék” feliratú molinót kell majd kifeszítenie ezeken a találkozókon.   

 Az UEFA június 20-án közölte: a magyar-portugál összecsapás vizsgálatát követően diszkriminatív gesztusok miatt a Magyarország-Franciaország Európa-bajnoki csoportmérkőzés kapcsán is vizsgálódik, ugyanis amikor Kylian Mbappéhoz, illetve Karim Benzemához került a labda, számos magyar szurkoló huhogással és rasszista bekiabálásokkal reagált.

A rasszista vádakat később a francia csapat hátvédje, Lucas Digne cáfolta, aki  igyekezett kiemelni, milyen remek hangulat uralkodott Puskás Arénában és újságírói kérdésre cáfolta, hogy részesei lettek volna bármiféle rasszista atrocitásnak.  

Öt nappal később indult fegyelmi eljárás a Németország-Magyarország Európa-bajnoki mérkőzés kapcsán, mert – német sajtóértesülések szerint – a magyar szurkolók egy része homofób dalokat énekelt a 2-2-re végződött csoportmeccsen.    

A magyarok világbajnoki selejtezőn szeptember 2-án az Eb-döntős angol, majd hat nappal később az andorrai válogatottat fogadják, ugyanakkor a francia és a német hírügynökség – az UEFA-ra hivatkozva – azt közölte: ezekre a mérkőzésekre nem vonatkozik a tiltás, mert a nemzetközi szövetség (FIFA) égisze alá tartoznak. Így a büntetés várhatóan a magyarok következő Nemzetek Ligája-összecsapásait érinti majd. Marco Rossi együttese a NL 2022/23-as kiírásában a legjobb 16 együttest felvonultató A divízióban szerepel.

A szervezet honlapjának közlése szerint az Európa-bajnokság budapesti és müncheni találkozóin – a magyarok a portugálokkal és a franciákkal a Puskás Arénában, a németekkel az Allianz Arénában csaptak össze – diszkriminatívan viselkedtek egyes szurkolók, emiatt a válogatott soron következő két hazai, UEFA-rendezésű találkozóján nem lehetnek nézők. 

Az MLSZ reakciója a büntetésre

A Magyar Labdarúgó-szövetség nyolc pontban reagált az európai szövetség (UEFA) büntetésére, ismertette a büntetés hátterét, és egyértelművé tette, a büntetés a vb-selejtezőkre nem vonatkozik 

Ezek közül az ötödik pontot érdemes kiemelni, amelyet változtatás nélkül közlünk:

„5. A Fegyelmi eljárást megalapozó, az MLSZ számára ismert iratok szerint az alábbi lehetséges fegyelmi vétségeket vizsgálta az UEFA Fegyelmi Bizottsága az egyes mérkőzéseken:

a) Magyarország–Portugália

  • - »ANTI-LMBTQ« molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • - »Cristiano homosexual« rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

b) Magyarország–Franciaország

  • - Black Lives Matter (térdelés) elutasító molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • - »Buzi franciák bonjour« rigmus többszöri skandálása (hangfelvétellel igazolt)

c) Németország–Magyarország

  • - »LMBT? Nein, Danke« molinó többszöri felmutatása (fényképpel igazolt)
  • - »Deutschland Deutschland homosexual« rigmus többszöri (és himnusz alatti) skandálása (hangfelvétellel igazolt)”

Schiffer András: az UEFA ma egy eszköz a woke-kapitalizmus kezében

„Az UEFA drasztikusan bünteti a teljes magyar futballtársadalmat, mondván: »számos magyar szurkoló huhogással és rasszista bekiabálásokkal reagált« Így: számos. Az ötvenvalahányezerből. Nem az összes, nem a szervezett szurkolói csoport, hanem a »számos«.

Arról még nincs hír, hogy milyen büntetést kapnak a németek az UEFA-meccsek politikai semlegességére vonatkozó tilalmak többrendbeli, szervezett megsértése.

Úgy tűnik, az UEFA ma egy eszköz a woke-kapitalizmus kezében”

- írja a korábbi országgyülési képviselő Facebook oldalán.

 

Szijjártó: az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, szánalmas és gyáva testület

A külügyminiszter szerint a magyar meccseken fergeteges hangulat volt, a Magyarországot elítélő UEFA-bizottság szánalmas és gyáva, az UEFA besúgókat alkalmaz. A diszkriminatív szurkolói megnyilvánulásokat ábrázoló videofelvételekről nem ejt szót.

Szijjártó szerint „a négy teltházas budapesti EB-meccs mindenki számára örök emlék marad. A többi rendező stadionban érvényes nézőszám-korlátozások miatt (Londont kivéve) nálunk volt a legtöbb néző és a legfergetegesebb hangulat.”

Szijjártó azt nem fejti ki, milyen összefüggést vél felfedezni a fergeteges hangulat és a diszkriminatív megnyilvánulások közt.

„Úgy látszik, az UEFA továbbra is alkalmazza a már korábban megismert munkásőr-hajlamú nézőtéri besúgókat, akiknek nincs más dolguk, csak jelentéseket írni arról, hogy ki, mit mondott (vagy nem mondott) a nézőtéren.

Mint a kommunizmusban: bizonyíték nem kell, elég a besúgó feljelentése”

– írja Szijjártó.

Aki azt egyébként nem állítja, hogy ne történtek volna meg az UEFA által kifogásolt megnyilvánulások, csak a bizonyítékot hiányolja, illetve hogy ezeket valakik jelentették. 

Szijjártó nehezményezi, hogy egyéb, a meccseken tapasztalt rendbontások (pl. lézerezés, pályára beszaladás) nem értek hasonló retorziót az UEFA-tól. „Az a bizottság, amelyik ilyen döntést hoz, szánalmas és gyáva testület. Szégyelljék magukat!” – zárja sorait.

(hetek/MTI/MLSZ.hu)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!