Életpárti határozat Louisianában: nem alkotmányos jog az abortusz 
Mindkét párt oldaláról támogatták a Love Life alkotmánykiegésztést
Életpárti határozat Louisianában: nem alkotmányos jog az abortusz 

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 04.
Lousiana állam szavazói életpárti Love Life (Szeresd az Életet) alkotmánykiegészítést fogadtak el 65-35 arányban, mely világosan kimondja: a magzatok elvetetése nem alkotmányban rögzített jog.

A kiegészítést Katrina Jackson életpárti demokrata szenátor fogalmazta meg, és mindkét politikai párt , demokrata és republikánus oldalról is többen támogattak. 

“Semmilyen rész nincs ebben az alkotmányban, amit úgy lehetne értelmezni, hogy biztosítaná vagy védené az abortuszhoz való jogot, vagy megkövetelné az abortusz finanszírozását”

- szól az 1-es kiegészítés szövege

Jackson, aki világossá tette, hogy a jelen kiegészítés nem jelent abortusz-tilalmat, kijelentette, hogy a döntés több hatalmat ad majd a törvényalkotóknak az abortusszal kapcsolatos politikájukkal kapcsolatos döntésekhez, mint az állami bíróknak.  

“Életpárti törvényeink biztosítani akarják, hogy a nők megtudják a terhességükkel kapcsolatos információkat az abortusz előtt, a fiatalkorúak csak szülői beleegyezéssel vetethetik el gyermeküket, és meghiúsult abortuszokat követően élve született gyermekek azonnali életmentő orvosi ellátást kapjanak. Törvényeink azt is lehetővé teszik, hogy az állami adóbevételekből egy dollár se finanszírozzon abortuszokat. Mégis, ezek a határozatok és mások is veszélyben vannak, ha nincs ez az alkotmánykiegészítés.”

Az Alliance Defending Freedom (Szabadságvédelmi Szövetség) vezető tanácstagja, Denise Burke szerint az 1-es számú kiegészítés nagy győzelmet jelent az életpárti közösség számára.

Kiemelte, hogy Louisiana megerősítette, hogy minden ártatlan emberi élet, legyen az megszületett, vagy meg nem született, méltó a jogi védelemre. Világossá tették azt is, hogy az abortusz nem olyan jog, ami az alkotmányban rögzítve lenne. 

“A louisianai szavazók fontos lépést tettek az élet kultúrájának megerősítése és az igény alapú abortuszok vége felé”

Burke fájlalta, hogy több tucat baloldali állami ügyvéd „gyártott” állami szinten alkotmányos jogot az abortuszhoz úgy, hogy az egyáltalán nem létezik, a kormánynak azonban védenie kellene az életet, nem pedig úgy tennie, mintha az abortuszok valamiképp az egészségügy részét képeznék. 

(The Federalist/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!