Egyszerűen a napelem rendszer működéséről (x)
Egyszerűen a napelem rendszer működéséről (x)

www.solarzone.hu

2021. 01. 18.
A köznyelvben a napelemes rendszerre általában csak napelemként hivatkozunk. A rendszer azonban egy igen bonyolult és mérnöki pontossággal kivitelezett rendszer. Elmondhatjuk, hogy a napelemes rendszerek megegyeznek abban, hogy félvezető panelekből, inverterből, tartószerkezetből, kapcsolókból és kábelekből állnak.

 

Ez egy PR cikk

 

A napenergia alapjai

 

A napenergia egy megújuló energiaforrás, amelyről sokat hallunk manapság: nem véletlenül. Ennél könnyebben hozzáférhető és jobban felhasználható energiaforrás nem létezik ma Magyarországon vagy a bolygónk nagy részén. És miért fontos az, hogy a megújuló energiaforrásokat kihasználjuk? A legfontosabb szempontok a saját pénztárcánk (vagyis rezsiszámlánk) és a környezet védelme.

 

És hol “készíthetünk” elektromosságot napenergiából? Mindenhol, ahol van napfény: a világ különböző tájain különböző mértékben érdemes napenergiára támaszkodni: Magyarország jó helyzetben van ezen a téren (főleg, hogy nem a nyári hőségben termelik a legtöbbet a napelemek).

 

A napelem rendszer működése

 

A napelem rendszer telepítése egy befektetés, amelyet komolyan kell venni. Jelentős anyagi ráfordítással kezdődik, azonban miután megtérül, ingyen áramot nyújt majd. Nagy különbségek vannak azonban az egyes rendszerek között.

 

Nézzük meg hogyan alakul a napelem működése 

 

  1. A napból érkező fényt napelemek gyűjtik össze,

  2. ezután az energia egyenáram formájában az inverterbe érkezik,

  3. Az inverter átalakítja az egyenáramot a háztartásokban is felhasználható váltóárammá,

  4. és az inverterből az elektromos hálózatra kötjük a rendszert, hogy az extrán megtermelt áramot fel tudjuk tölteni a rendszerbe.

 

Rövid kutatás után rájövünk, hogy egészen eltérő teljesítményű eszközök léteznek. Ez természetesen azért van, mert egy kisebb háztartás jóval kevesebbet fogyaszt, mint egy nagyobb.

 

Ha bármi újat olvastunk eddig, akkor egyértelműen érdemes profikhoz fordulni a tökéletes napelemes rendszer megtalálásához, kiválasztásához. A Solarzone ingyenes szakértői szemle után árajánlatot tud adni tervezéshez és kivitelezéshez is. Az országon belül bárhol tudnak napelem rendszert telepíteni.

 

A napelem rendszer ára és hatásfoka

 

A hatásfok az egyik legfontosabb mérőszám, amire oda kell figyelni. Ez egy százalékos arány, amelyből azt tudhatjuk meg, hogy a rendszer milyen hatékonysággal tudja elektromos árammá alakítani a napfényt, a SolarZone kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy ügyfeleinek minél hatékonyabb rendszereket telepítsen, viszont érdemes tudni, hogy a napelem rendszer ár függ a rendszer méretétől és teljesítményétől.

 

Emellett a teljesítmény rendkívül fontos, de érdekes módon nem feltétlenül igaz, hogy a nagyobb mindig jobb. Ennek az az oka, hogy a napelem rendszer árát, működését és hatásfokát számtalan tényező befolyásolja. A teljesség igénye nélkül: az éghajlat, az időjárás, a tető tájolása és dőlésszöge, a napelemek dőlésszöge és az árnyékoló tényezők is (legyen szó kéményről, villanyoszlopról, fáról, stb.) Az árnyékolás témakörében nagy különbség van a hagyományos és a smart / okosrendszerek között, természetesen a smart napelem rendszer ára magasabb lesz mint a hagyományos megoldásokkal telepített rendszeré.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!