Drámaian visszaesett a várható élettartam Európában a pandémia miatt
A második világháború óta nem volt hasonlóra példa
Drámaian visszaesett a várható élettartam Európában a pandémia miatt

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 09. 27.
A covid világjárvány a második világháború óta mért legnagyobb mértékű eséshez vezetett a nyugat-európai várható élettartamban, derült ki egy friss tanulmányból. Az Európát, Egyesült Államokat és Chilét magában foglaló, 29 országot érintő vizsgálatból jól látszik a negatív változás.

A legdrámaibb változást az amerikai és litván férfiak várható élettartamában mérték, az előbbinél 2,2 éves, az utóbbinál 1,7 éves csökkenést tapasztaltak a 2019-es adatokhoz képest.

A várható élettartambeli csökkenés aránya meghaladta a közép-, és kelet-európai országokban a Szovjetunió összeomlása idején mértet, állítják az Oxfordi Leverhume Demográfiai Tudományközpont tudósai. Dr José Manuel Aburto a tanulmány egyik vezetője szerint a nyugat-európai országokban, például Spanyolországban, Angliában és Walesben, Olaszországban és Belgiumban

utoljára a második világháború idején figyeltek meg ilyen nagymértékű csökkenést a születéskor várható élettartamban.

A vizsgált 29 országból 27 esetében tapasztaltak esést a várható élettartamban a tavalyi halálesetek adatainak vizsgálata után.
Aburto elmondta, hogy a várható élettartam csökkenésének mértéke a vizsgált országok többségében éles volt, és 22 ország fél évnél is nagyobb veszteséget szenvedett el 2020-ban.

“Nyolc országban a nők, 11-ben a férfiak vesztettek több mint egy évet. Hogy ezt kontextusba helyezzük: átlagosan 5,6 év kellett ezeknek az országoknak, hogy egy évvel javuljon a várható élettartamuk, ezt a javulást azonban a 2020-AS ÉV SORÁN A COVID-19 TELJESEN ELTÖRöLTE.”

A férfiak a 29 ország többségében nagyobb várható élettartambeli csökkenést tapasztaltak, mint a nők. A lap szerint a legtöbb várható élettartambeli csökkenés a különböző országokban a hivatalos koronavírusos halálozásoknak tudható be.

(Guardian/hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!