Charlie Hebdo karikatúra miatt kényszerül bujkálásra egy holland tanár
Nem volt hajlandó levenni a falról az iszlamista terrort kifigurázó rajzot, durva fenyegetéseket kapott
Charlie Hebdo karikatúra miatt kényszerül bujkálásra egy holland tanár

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 06.
Egy rotterdami katolikus középiskola tanára bujkálni kényszerül, mivel fenyegetéseket kapott az osztályában kifüggesztett, az iszlamista terrort kifigurázó karikatúra miatt. A szóban forgó gúnyrajz, amely már öt éve függött a terem falán, egy Charlie Hebdo feliratú inget viselő, lefejezett alakot ábrázolt, aki az őt lemészároló dzsihadistára nyakából ölt nyelvet.

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

 A lap szerint miután a holland iskolában a hét elején megemlékezést tartottak Samuel Paty franciaországi tanárról - akit azért fejezett le egy iszlamista október elején, mert osztályának Mohamed-karikatúrákkal szemléltette a szólásszabadságot -,

egy csoport muzulmán diák felkérte az oktatót, hogy távolítsa el a karikatúrát az osztályteremből, annak istenkáromló volta miatt.

A diákok nem hallgatták meg a tanár magyarázatát sem, miszerint a kép egy terroristát ábrázol, és nem Mohamed prófétát.

Miután a tanulók megosztották a rajzot a közösségi hálón, a férfi fenyegetéseket kapott. A rendőrség közölte, hogy "nagyon komolyan veszik az ügyet", és már intézkedéseket foganatosítottak a tanár védelme érdekében.

Az iskola vezetősége a szülőknek írt levelében hangsúlyozta: sokkolták őket a kollégájuk elleni fenyegetések, és arra törekednek, hogy oktatási intézményük továbbra is biztonságos hely maradjon. A NRC Handelsblad szerint az iskola több oktatója jelezte, hogy nem érzi magát biztonságban munkahelyén.

Az esetet kormány tagjai is elítélték. Arie Slob és Ingrid van Engleshoven oktatásért, illetve kultúráért felelős miniszerek a holland parlamenthez intézett levelükben" teljességgel elfogadhatatlannak" nevezték, hogy az oktatásban dolgozókat megfenyegetik, a véleménynyilvánítás szabadsága mellett való kiállásuk miatt.

Felhívták továbbá a figyelmet, hogy a napokban egy másik településen található iskolában is zavargásokhoz vezettek a szólásszabadsággal összefüggő kinyilatkozások.

A miniszterek hangsúlyozták: minden iskolának komolyan kell venni az ilyen jellegű megfélemlítéseket, és jelentenie kell azokat a rendőrségen. A szólásszabadság iránt elkötelezett tanárok biztonságát garantálni kell.

Azt is közölték, hogy a kormány minden oktatási intézményben kötelezővé kívánja tenni a jogállamiságról és az alapvető szabadságjogokról szóló kurzusokat. Az erről szóló jogszabályt jövő héten vitatja meg a holland parlament alsóháza.

A parlamenti pártfrakciók képviselői is megdöbbenésüket fejezték ki az eset miatt a közösségi hálón. A szocialista párt képviselője Jasper van Dijk azt írta Twitteren:

el a kezekkel tanárainktól.

Eppo Bruins a kereszténydemokrata politikus arra hívta fel a figyelmet, hogy itt az ideje konkrét lépéseket tenni az oktatók védelmében. "Órai beszélgetésekkel, információs kampányokkal nem érünk el semmit" - húzta alá.

Geert Wilders a szélsőjobboldali Szabadságpárt vezetője a rejtőzködő tanár támogatásra szólított fel. "Nem hagyjuk, hogy megfélemlítsenek minket" - írta Twitter üzenetében.

A helyi sajtó közlése szerint, eddig több mint 100 ezren írták alá azt Izmail Abu Szumajah hollandiai imám által terjesztett petíciót, amely Mohamed próféta nyilvános megsértésnek bűncselekménnyé tételét szorgalmazza. A kérvényt a múlt hét végén indították el, miután Jasszin Elforkani amszterdami imám egy holland lapnak adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy az országban szinte verseny folyik a próféta meggyalázásra. Véleménye szerint az

"iszlám vallás folyamatos sértegetése mérgező légkört teremt a holland társadalomban."

(MTI/Hetek)

hetek
Hetek előfizetői akció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!