Celebparádé és Nemzeti Gárda: beiktatták Joe Bident az Egyesült Államok 46. elnökének
Celebparádé és Nemzeti Gárda: beiktatták Joe Bident az Egyesült Államok 46. elnökének

Forrás: AP/Patrick Semansky, Pool

2021. 01. 20.
A koronavírusjárvány és a biztonsági intézkedések miatt rendkívüli körülmények között iktatják be hivatalába Joe Bident. Donald Trump egy 152 éves tradíciót megtörve nem vesz részt az eseményen, amin viszont számos celeb fellép. Kövesse nálunk az eseményeket percről percre. 

18:35 - A beiktatási ceremónia a végéhez érkezett, ezzel tudósításunk is véget ért.

18:26 - "Kollektív hitünk erőteljes nevében" - Silvester Beaman tiszteletes nem Jézus nevében mond áldást az elnökre és az alelnökre

Beaman az erőszak ellen és az elesettek megsegítéséért is imádkozott, kiemelve hogy Istenben találjuk meg az emberségünket, és közös pontunkat a különbségeinktől függetlenül. Kegyelmet kért Bidenre és Harrisre és házastársaikra. Jézus nevét nem vette szájára, így zárta fohászát:

"A kollektív hitünk erőteljes nevében, Ámen"

18:24 - Amanda Gorman költőnő adja elő Amerikáról írt művét

Az amerikai történelem legfiatalabb színesbőrű költőnője, aki elnöki beiktatás során beszédet mond.

18: 18 - Garth Brooks elénekli az Amazing Grace-t, az utolsó versszakot a nézőkkel együtt

18:15 - Biden megesküdött, hogy legyőzi a "fehér felsőbbrendűséget" és válaszol a faji igazságosságért való kiáltásokra

18:15: Kamala Harris alelnök a Twitteren: Készen állok a szolgálatra

18:11 - Egyperces néma ima a járvány áldozataiért

18:07 - Biden: ez Amerika napja, az egység az előre vezető út

"Céltudatossággal és elszántsággal látunk neki korunk feladataira, amelyeket a hit és a meggyőződés vezérelve, egymásnak és annak a hazának szentelve magunkat, amelyet teljes szívvel szeretünk."

Biden arra kérte az embereket, hogy "hagyják abba a kiabálást, nyugodjanak le, mert egység nélkül nincs béke, csak keserűség és düh". Kijelentette, hogy "az egység az előrelépés". 

"Ez egy nagy nemzet, jó nép vagyunk, és az évszázadok során a vihar és viszályok, a béke és a háború által eddig eljutottunk, de még mindig messzire jutottunk."

"Sok mindent kell javítani, sokat helyreállítani, sokat gyógyítani, de építeni, sokat nyerni is" - mondja.

"Ez Amerika napja, ez a demokrácia napja, a történelem és a megújulás és a remény reményének napja"

"Amerikát újból megpróbálták, és Amerika eleget tett a kihívásnak" - mondja. 

18:03 - Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök is gratulált Bidennek

17:57 - Joe Biden letette az esküt, egy baba elsírta magát..

Ezzel Joe Biden az Egyesült Államok 46. elnöke.

17:55 - Jennifer Lopez elénekelte a This Land Is My Land, és az America, the Beautiful dalokat

17:45 – Kamala Harris letette az esküt

Ezzel ő lett az első fekete és az első dél-ázsiai nő, aki betölti az Egyesült Államok alelnöki posztját. Az eskütételt Sonia Sotomayor legfelsőbb bíra vezényelte le. 

Forrás: CNN élő közvetítés
Forrás: CNN élő közvetítés

17:43 – A himnuszt Lady Gaga énekelte

 

17:37 – Klobuchar felkelésről beszél

Amy Klobuchar demokrata szenátor a rendezvény egyik első felszólalója. Beszédében megemlítette a capitoliumi eseményeket, amelyet felkelésnek minősített. Hangsúlyozza, most a demokrácia ismét felkel a porból. 

17:29 – Kamala Harris lilában

A CNN kiemeli, hogy a leendő alelnök azért érkezett lila ruhában a beiktatásra, mert egyrészt a lila és a sárga volt a kampányának a meghatározó színduója, másrészt ezzel is tiszteleg Shirley Chisholm előtt, aki évtizedekkel ezelőtt fekete nőként indult az elnöki székért. Karrierje volt az inspiráció Kamala Harris számára is. 

 

17:25 – Bidenék is megérkeztek a beiktatásra

 

17:13 – Joe Biden lesz minden idők legidősebb amerikai elnöke

A demokrata elnökjelölt 78 évesen kerül beiktatásra, Trump 70 éves volt a beiktatásakor. A harmadik helyezett ebben a rangsorban Ronald Reagan, ő 69 éves volt, amikor beiktatták.

17:08 – Trump hagyott egy cetlit Bidennek

A Fox News úgy tudja, hogy Trump egy tradíciót követve egy üzenetet hagyott Bidennek az Ovális irodában, aminek a tartalmát kizárólag Trump és Biden ismerheti.

16:45 – Clintonék, Obamáék és Bidenék is megérkeztek a Capitoliumhoz 

 

16:33 – Trump búcsúbeszédében azt mondta, a mozgalma még csak most kezdődik

Elnökségének vívmányait dicsérte az amerikai nemzethez intézett búcsúbeszédében Donald Trump távozó republikánus elnök, egyúttal arra kérte az amerikaiakat, hogy imádkozzanak a hivatalba lépő új kormányzat sikeréért - a teljes beszédről korábban részletesen itt írtunk

16:19 – Rengeteg celeb vendéget hívtak meg

A műsort rendkívüli sztárgárda biztosítja majd, Lady Gaga, Jennifer Lopez, Justin Timberlake, Garth Brooks, Ant Clemons, Jon Bon Jovi, Foo Fighters, John Legend és Bruce Springsteen is a fellépők során gazdagítja.

Az esemény közvetítésének házigazdája pedig Tom Hanks lesz.

16:00 – Trump nem vesz részt a beiktatáson

Százötvenkét éve nem történt olyan, hogy az Egyesült Államok elnöke ne vegyen részt utódja beiktatásán. Azt ugyan megígérte a republikánus elnök, hogy a hatalomátadás békés lesz, a ceremónián történő részvételt azonban visszamondta. Az elnöki pár még a délelőtti órákban elhagyta a Fehér Házat és Floridába repült.

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!