Breaking: lemond az izraeli kormányfő, új választásokat írnak ki
Jair Lapid lesz az ideiglenes miniszterelnök
Breaking: lemond az izraeli kormányfő, új választásokat írnak ki

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2022. 06. 20.
Feloszlatják az izraeli parlamentet, a kneszetet, a koalíciós megállapodás szerint Jaír Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke - jelentette a Kan izraeli közszolgálati rádió hétfőn.

Naftali Bennett jelenlegi miniszterelnök és Jaír Lapid külügyminiszter megállapodott a kneszet feloszlatásáról és új választások kiírásáról, valamint a koalíciós megállapodásban meghatározott rotáció életbe léptetéséről, mely szerint Lapid lesz az átmeneti kormány miniszterelnöke a választások után felálló új kormány megalakulásáig.

A rádió értesülése szerint a kneszetben várhatóan a jövő héten tartják meg a szavazást a kormánykoalíció feloszlatási javaslatáról, és

várhatóan két hét múlva veszi át a kormánykoalíció vezetését Lapid.

Hetek óta tart a kormányválság

Korábban a Bennett Jobbra (Jamina) nevű pártjához tartozó Nir Orbach nevű képviselő azt közölte Bennettel, hogy szerdán, amikor az ellenzéki Likud párt bejelentette indítvány beterjesztését a törvényhozás feloszlatásáról, támogatni fogja a Likud indítványát, és ezzel biztosítja a többséget az ellenzéki javaslathoz.

A kormánykoalíció válsága két és fél hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a Jobbra párthoz tartozó Idit Szilman bejelentette, hogy nem szavaz többé a koalícióval, és ezért megszűnt a kormány többségi támogatása a kneszetben, a százhúsz képviselőből mindössze hatvanan maradtak. Az újabb képviselő távozásával a kormány kisebbségbe került.

Miniszteri pozíciókat ígértek Netanjahuék

Szilman a helyi média értesülése szerint távozása előtt ígéretet kapott a Likudtól, hogy egy Benjamin Netanjahu vezette új kormányban vezethetné az egészségügyi tárcát. A helyi média arról is beszámolt, hogy Nir Orbach tárgyalásokat folytatott a Likuddal arról, hogy az új parlamentben átvennék soraikba, és miniszteri tárcát kapna.

Bennett és Lapid miniszterelnök-helyettes a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerint azt közölte, hogy kimerültek a széteső kormány "stabilizálására tett kísérletek", és ezért elfogadták a kneszet jövő heti feloszlatását.

A rádió szakértői szerint a Likud már ezen a héten, szerdán be akarja nyújtani javaslatát a parlament feloszlatásáról, hogy ezzel megelőzzék a kormányzatot, s

az őszi zsidó ünnepek miatt leghamarabb október 25-re várható a parlamenti választások kiírása.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!