Boszorkányüldözés a Cambridge-i Egyetemen? „Transzkirekesztő radikális feministák” felismerését segítő útmutatót adtak ki a hallgatók
A célpontok természetesen a konzervatív, férfi és női nemben gondolkodók
Boszorkányüldözés a Cambridge-i Egyetemen? „Transzkirekesztő radikális feministák” felismerését segítő útmutatót adtak ki a hallgatók

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 10. 22.
A Cambridge-i Egyetem könyvtárának polcain újabban megtalálható hallgatói önkormányzata által kiadott új útmutató, mely abban hívatott segíteni a hallgatókat, hogyan is tudják felismerni a transzneműeket kirekesztő radikális feminizmus (Trans-exclusionary radical feminism, vagy röviden TERF) képviselőit.

A kiadványban olvasható meghatározás szerint a transzkirekesztő radikális feminizmus

„a nemiségről alkotott konzervatív, bináris, esszencialista felfogás (…), és egy mélyről jövő gyűlölet kifejeződése a transznők irányába, mégpedig a feminizmus és a feminista elmélet nyelvezetén keresztül”.

Hozzáteszik, hogy „a feminista szerveződésben nem kellene teret engedni a transzfóbiának, illetve a transzkirekesztő radikális feministáknak”.

Az útmutatót néhány nappal azután hozták nyilvánosságra, hogy a Sussex-i Egyetemen oktató filozófiaprofesszor, Kathleen Stock ellen tiltakozást és online kampányt hirdetett meg nembináris, illetve transz diákok egy csoportja. A névtelen csoport a közösségi médiában indította el kampányát, mellyel céljuk az oktató elbocsátásának elérése volt. Ezzel azonban online fenyegetések és bántalmazások áradatát váltották ki.

Mi előzte meg az „útmutatást”?

A tiltakozást a „transzfóbnak” titulált feminista professzor azon állításai váltották ki, melyekben az Egyesült Királyságban élő nők biztonságával kapcsolatos aggodalmainak adott hangot.

„Ép férfi nemi szervekkel rendelkező transz nőknek, akik saját magukat „nőnek” nyilvánítják, már több, kizárólag nők számára fenntartott helyre is bejárásuk van már, így a börtönökbe, egyes diákszállók hálótermeibe, illetve az öltözőkbe egyaránt”

– fogalmazott Stock.

Stock professzor ezzel a mondatával mostanra egy lapra került a többi, transz kirekesztő radikális feministának minősített személlyel, így például a Harry Potter szerzőjével, J. K. Rowlinggal, valamint A szolgálólány meséjének írójával, Margaret Atwooddal.

Noha Stockhoz hasonlóan ezek a nők sem azonosítják magukat „transzkirekesztő radikális feministaként”, vagy röviden „TERF”-ként, a Cambridge-i útmutató egyik vonatkozó része szerint:

„A legtöbb TERF nem nevezi magát TERF-nek.”

Ezzel pedig ironikus és önkényes módon elvitatják egyes feminista nőktől a saját önmeghatározásukat, és gyakorlatilag fölülírják azt a könyv szerzői. Ugyanezen logika alapján pedig szintén elvitathatnák és felülbírálhatnák a transznemű emberek önmeghatározását.

Ugyanakkor az útmutató azt is kifejti, hogy „a TERF-ek a transzneműek mosdó- és öltözőhasználatával kapcsolatban úgy fognak utalni rájuk, mintha körülbelül (szexuális – a szerk.) ragadozók lennének”, illetve „a szexuális erőszak nyelvezetét úgy használják majd fel” a transz személyek ellen.

„Szabadon kellene beszélni ezekről a dolgokról”

„Boszorkányüldöző okiratnak” minősítette azonban a kiadványt James Orr Cambridge-i professzor. Úgy fogalmazott, hogy

„ez rendkívül baljós fejlemény, és ténylegesen olyan magatartásra ösztönzi a diákokat, amely ellentétes bármilyen komoly szellemi kultúrának.” 

Majd hozzátette Stock állásfoglalása kapcsán, hogy a támadott pozíciók teljesen kézenfekvőek és védhetőek. pozíciók.

"Nem erkölcstelenek, egyáltalán nem jogellenesek, és szabadon kellene ezekről beszélni. Különösen, ha valaki úgy gondolja, hogy a többiek tévednek. Mennyi idő kell még, hogy az emberek ráébredjenek a válságra?”

A témában izgalmas interjút készítettünk Andrea Williamsszel, a Christian Concern jogvédő szervezet alapítójával, melyet ide kattintva olvashat el.

(Daily Wire/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!