Börtönbe küldené a hitüket megosztó keresztényeket két izraeli képviselő
Netanjahu a múltban a hasonló törvényjavaslatokat mindig elutasította
Börtönbe küldené a hitüket megosztó keresztényeket két izraeli képviselő

Illusztráció(Youtube/Tree of Life Ministries)

2023. 03. 21.
Két izraeli parlamenti képviselő a múlt héten olyan törvényjavaslatot nyújtott be, mely egy-két éves börtönbüntetéssel sújtana mindenkit, aki megosztaná társaival hitét Jézusban.

Móse Gafni és Jaakov Aser, két ultraortodox kormánypárti politikus, az Egyesült Tóra Judaizmus párt tagjai, a közelmúltban olyan törvényjavaslatot nyújtottak be, mellyel

teljesen betiltanák a térítést, többek között a keresztény evangélizációt is Izraelben.

Gafni már 1999-ben is benyújtott egy az izraeli evangélizációt tiltó törvénytervezetet, mely nem került elfogadásra, de a politikus azóta sem adta fel, hogy egyszer majd elfogadtassa a Jézusról való beszéd kriminalizálását.

A jelen törvényjavaslat minden olyan erőfeszítést törvényen kívül helyezne, mellyel egy hitet valló személy bármely módon, beszélgetésen vagy győzködésen keresztül más hithez tartozó embereket hitük megváltoztatására késztetne. A törvényszegés egy éves, amennyiben 18 év alattiakat célzott, két éves börtönbüntetést vonna maga után. A rendelet mindenkire vonatkozna, aki spirituális tartalmú beszélgetést folytat bármilyen vallású izraeli polgárral, a javaslattal kapcsolatos hivatalos magyarázatukban azonban a képviselők hangsúlyozták, hogy kifejezetten a keresztényeket akarják megakadályozni abban, hogy Jézusról, mint Messiásról beszéljenek az érdeklődő izraelieknek.

A javaslat nemcsak az egyszerű magánbeszélgetéseket helyezné törvényen kívül, de azt is betiltaná, hogy valaki közvetlenül, digitálisan, levélben vagy online megkeressen bárkit abból a célból, hogy „vallására áttérítse”.

Így hirtelen illegálissá válna olyan online videók készítése és közzététele, amelyek az evangéliumot magyarázzák Izraelben élő zsidó vagy muszlim embereknek – és bármely más vallási vallásúaknak. Illegálissá válna a Jézus életét és szolgálatát, valamint az Újszövetségben található üzenetét ismertető könyvek, egyéb nyomtatott irodalom, online cikkek, podcastok vagy egyéb médiumok kiadása is. Ugyanez vonatkozna az evangéliumi üzenet megvitatására e-mailben, szöveges üzenetekben, írott levelekben és/vagy a közösségi médiában, beleértve a Jézust nem követő emberek által kezdeményezett kérdések megválaszolását is.

A törvénytervezet hivatalos szövege itt olvasható angolul.

Izraelben már bűncselekménynek számít kiskorúakat próbálnak megtéríteni, vagy bármilyen korú embereket pénzzel vagy anyagi javakkal megvesztegetni abból a célból, hogy megváltoztassák vallási nézeteiket.

Aggódnak a keresztény vezetők

Benjamin Netanjahu elnök, és pártja, a Likud a múltban soha nem hagyta, hogy hasonló tartalmú törvénytervezetek elfogadásra kerüljenek, mivel a zsidó államot igyekeztek liberális demokráciaként megőrizni. Mindig is hittek abban, hogy a népszerűtlen nézeteket is engedni kell Izraelben, és a törvénynek meg kell védeni a vallási és etnikai kisebbségek jogait. Netanjahu emellett az elmúlt három évtized során számos alkalommal demonstrálta, hogy az evangéliumi keresztények barátja, annak ellenére, hogy teológiailag nem ért velük egyet.

Mindezzel együtt Joel C. Rosenberg amerikai-izraeli író és kommunikációs stratéga szerint az evangéliumi és messiáshívő zsidó vezetők aggódnak, hogy

a jelen politikai klíma miatt a törvénytervezet akár elfogadásra is kerülhet,

mivel a kormánykoalícióban nagy számban vannak jelen az ortodox és ultraortodox politikusok, akik minden eddiginél agresszívabban igyekeznek előmozdítani a teológiai világnézetüknek megfelelő döntéseket.

Ezek a politikusok úgy gondolják, hogy Netanjahu nem engedheti meg magának szavazataik elvesztését, ha továbbra is miniszterelnök akar maradni, és más fontos politikai prioritásait kívánja előmozdítani, beleértve az iráni rezsim nukleáris fegyverek gyártásának megakadályozását, a Szaúd-Arábiával való békekötést, az izraeli gazdaság megerősítését és bővítését, valamint átfogó igazságügyi reformok elfogadását.

A jelenlegi igazságügyi reform további aggodalmakat vet fel az evangéliumi és messiási zsidó vezetők számára. Sokan úgy vélik, szükség van Izrael hibás jogrendszerének kijavítására, de aggódnak azzal kapcsolatban, hogy a Kneszet az úgynevezett „felülbírálási záradék” (a Knesszet felülbírálja az izraeli legfelsőbb bíróság döntéseit 120 képviselőből mindössze 61 szavazattal) olyan szélsőséges változatát fogadná el, mely súlyosan veszélyeztetheti a vallási kisebbségek, például Jézus követőinek szabadságjogait.

Amennyiben az evangélizálást tiltó törvényt a jelen helyzetben elfogadja a Kneszet, a Legfelsőbb Bíróság elkaszálhatja azt, az igazságügyi reformot követően azonban 61 képviselő támogatása mellett nem.

Ha a törvényjavaslat elindulna az elfogadás irányában, komoly új fejfájást okozhat Netanjahu kormányának, mivel komoly konfliktust robbantana ki az evangéliumi keresztényekkel, akik az Izrael állam egyik legnagyobb támogatói.

(AllIsraelNews/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!