"Véletlen" melegházasságot ellenző gyülekezetbe látogatott a brit munkáspárti vezető - bocsánatot kért
Keir Starmer megdicsérte a Jesus House közösségért végzett munkáját, az LMBTQ-lobbi azonnal neki is esett
"Véletlen" melegházasságot ellenző gyülekezetbe látogatott a brit munkáspárti vezető - bocsánatot kért

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 06.
Erős felháborodás és nyomásgyakorlás hatására meghátrált és bocsánatot kért Keir Starmer brit munkáspárti vezető, miután egy melegházasságot elutasító pünkösdi gyülekezetbe látogatott, és alaposan meg is dicsérte őket közösségi szerepvállalásukért.

Starmer az észak-nyugat londoni Jesus House-ba látogatott a napokban, és Twitter-oldalán kijelentette, mennyire "csodálatos példái" annak, hogy az egyház a járvány alatt milyen példásan szolgálja a közösséget, beleértve azt is, hogy oltási központként is működnek. 

A Twitterre feltöltött videójában kijelentette:

"Az oltás bevezetésétől a helyi élelmiszerbank működtetéséig a Jesus House az Egyesült Királyság számos más gyülekezetéhez hasonlóan, döntő szerepet játszott a közösség igényeinek kielégítésében."

A közösség pásztora, Agu Irukwu a múltban felszólalt az egyneműek házasságával és egyenlőséggel kapcsolatos törvényjavaslattal kapcsolatban, az LMBTQ csoportok erős kritikáját kiváltva. 2006-ban levelet írt a Daily Telegraphnak, melyben LMBTQ jogokat védő törvények ellen szólalt fel, 2013-ban pedig egy másik, melegházasságot elítélő levél aláírói között is feltűnt. 

A Jesus House része Nigériában, Lagosban alapított Isten Megváltott Keresztény Egyháza pünkösdi felekezet részeként működik.

2017-ben Theresa Mayt bírálták, amikor miniszterelnökként meglátogatta a gyülekezetet, bár Boris Johnson és Wales hercege az elmúlt hetekben szintén ellátogattak az oltási központba.

Munkáspárti források úgy nyilatkoztak hogy Starmer látogatása az oltási központra összpontosult - bár a videó láthatóan azt mutatta, hogy imádkozott a lelkipásztorral Dawn Butlerrel.

A  Munkáspárt LMBTQ jogokkal foglalkozó kampánycsoportja elmondta: „A látogatás elfogadhatatlan volt, és ezt világossá tettük az ellenzék irodája vezetőjének.

Fenntartás nélküli bocsánatkérést kaptunk, és a jövő héten sürgősen találkozunk velük, hogy ez ne fordulhasson elő ismét, és hogy az LMBT egyenlőség beépüljön mindenbe, amit a Munkáspárt tesz. "

Peter Tatchell veterán LMBTQ aktivista kijelentette, hogy a Munkáspárt a lépéssel a vallást az emberi jogok elé helyezte.

"A bigott gyülekezeteknek való kedveskedés felháborító. Keir Starmernek azonnal el kell határolódnia a Jesus House homofóbiájától"

- szögezte le.

A felháborodás és kritikacunami megtette hatását, a munkáspárti vezető "hibának" nevezte dicsérő szavait, és törölte a videót is, emellett kijelentette, hogy "egyáltalán nem ért egyet" a gyülekezet LMBTQ jogokkal kapcsolatos álláspontjával, amiről fogalma sem volt a látogatás előtt.

"Bocsánatot kérek azért a fájdalomért, amit látogatásom okozott, és leszedtem a videót. HIba volt kitenni, elfogadom."

A kérdés felmerül, hogy akkor ezután a tisztelt politikus a gyülekezeteken kívül hasonló elven mecseteket sem látogat majd?

(Guardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!