Blinken Izraelben: Amerika ellenzi a zsidó telepek bővítését
Szerinte ez csak akadályozza a kétállami megoldást
Blinken Izraelben: Amerika ellenzi a zsidó telepek bővítését

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2023. 02. 01.
Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Mahmúd Abbász palesztin elnök keddi rámalláhi tárgyalásukon elítélt minden olyan lépést, amely akadályozza a kétállami megoldás megvalósulását, vagyis az önálló palesztin állam létrejöttét Izrael mellett - számolt be róla a ynet kedden.

Sajtótájékoztatójukon az amerikai külügyminiszter felszólította mind Izraelt, mind a palesztinokat, hogy tegyenek erőfeszítéseket a biztonsági feszültségek enyhítésére. Szavai szerint a kétállami megoldást akadályozó lépések közé tartozik például a ciszjordániai zsidó telepek bővítése, palesztinok kilakoltatása és házaik lerombolása, a szent helyek történelmi státuszának megváltoztatása. Blinken figyelmeztetett, hogy a palesztinoknak egyre rosszabbak a kilátásaik, és követelte ennek a helyzetnek a megváltoztatását.

Az amerikai diplomácia vezetője bejelentette, hogy Washington 50 millió dolláros segélyt ad a palesztinoknak az ENSZ-en keresztül.

Blinken nagyon feszült időszakban érkezett izraeli és ciszjordániai látogatásra, mivel az izraeli hadsereg egy múlt heti dzseníni rajtaütésben megölt kilenc palesztint, majd egy nappal később egy palesztin merénylő agyonlőtt hét izraelit egy zsinagógánál Jeruzsálemben. Abbász a tragikus dzseníni razziára válaszul bejelentette akkor, hogy a Palesztin Hatóság leállítja az Izraellel folytatott biztonsági együttműködést, de várhatóan ezt nem váltja valóra. Blinken megbeszélésük után vélhetően erre is utalt, amikor kifejezte nagyrabecsülését Abbásznak, amiért ezekben a nehéz időkben is felelősségteljesen jár el.

A palesztin elnök kijelentette, hogy kész együttműködni az Egyesült Államokkal és más országokkal is az izraeli-palesztin politikai párbeszéd megújítása érdekében, és felszólította Izraelt, hogy hagyjon fel a "nemzetközi jogot sértő egyoldalú akcióival".

A Blinkennel való találkozó előtt Abbász kedden megbeszéléseket folytatott Abbász Kamellel, az egyiptomi hírszerzés vezetőjével, és Ahmed Hattokai jordániai titkosszolgálati vezetővel is arról, hogy miként lehetne elkerülni a feszültség további fokozódását.

Antony Blinken kétnapos izraeli útján hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, Eli Kohen külügyminiszterrel és Jichák Hercog államelnökkel tárgyalt. Kedden, még Rámalláhba indulása előtt egyeztetett Joav Galant védelmi miniszterrel és Jaír Lapiddal, a parlamenti ellenzék vezérével, valamint találkozón vett részt zsidó és arab civil aktivistákkal.

(MTI / Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!