Biden már első napján magára haragított egy indián törzset
Az olajfúrási moratóriumot személyes támadásnak vette az ute törzs, mivel olajkitermelésből élnek
Biden már első napján magára haragított egy indián törzset

Ute törzs, illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 01. 25.
A utahi Uintah-Ouray rezervátumban lakó ute indián törzs heves kritikával illette a Biden rendeletét, mely alapján Scott de la Vega belügyminiszter kéthónapos moratóriumot rendelt el az olajfúrásra a területen. A lépést gazdaságuk és szuverenitásuk ellen indított támadásnak vették, és a rendelet azonnali módosítását, visszavonását követelik.

Joe Biden, aki beiktatási ceremóniáján számos alkalommal hangsúlyozta az egyenlőség és a különböző etnikumok jogai és méltósága tiszteletének fontosságát, úgy tűnik, már első nap sikerült magára haragtani egy teljes indián törzset. Rendelettel moratóriumot vetett ki a szövetségi területeket érintő olajfúrásokra.

Különösen kellemetlenül érinti a ute törzset a frissen beiktatott elnök első napon aláírt rendelete, hiszen jelentős olajkitermeléssel foglalkoznak a területen: naponta körülbelül 45 ezer hordó nyersolajat és 900 millió köbméter földgázt termelnek ki a Uintah medencében, az indiai ügyek irodájának 2017-es jelentése szerint.  

"A Uintah-Ouray rezervátum Ute indián törzse tisztelettel kéri, hogy haladéktalanul módosítsa a 3395. sz. rendeletet, és tegyen kivételt az indiai földeken érvényes energiaengedélyek és jóváhagyások vonatkozásában. A ute indián törzs és más energiatermelő törzsek az energiafejlesztésre támaszkodva finanszírozzák kormányzataikat és ebből nyújtanak szolgáltatásokat tagjaiknak."

- írták levelükben a belügyminiszternek, majd hozzáteszik:

"Rendelete közvetlen támadás gazdaságunk és szuverenitásunk, és önmeghatározási jogunk ellen. Az indián földek nem szövetségi közföldek. Bármilyen földjeinket érintő akció csak a törzsel folytatott konzultáció után hozható meg."

Ennélfogva az ute törzs követeli, hogy a rendeletet vagy módosítsák, vagy vonják vissza a lehető leghamarabb.

A belügyminisztérium védelmébe vette az intézkedést, mondván az semmilyen már folyó érvényes licensszel működő műveletet nem érint.

Úgy tűnik ebben az esetben a kisebbségek jogainak védelmét felülírta a "progresszív klímapolitika" és a "Green New Deal" ami úgy tűnik prioritást élvez a Biden-adminisztráció programjában.

(Disrn/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!