Biden kormány: nincs garancia arra, hogy a Hamasznak nem fog jutni az amerikai segélyből
Biden kormány: nincs garancia arra, hogy a Hamasznak nem fog jutni az amerikai segélyből

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 28.
Amerikai kormánytisztviselők a napokban közvetve elismerték, hogy a Joe Biden elnök által bejelentett palesztinoknak küldött amerikai segély egy része akár a Hamasz gázai terrorszervezethez is eljuthat, amely köztudottan fegyvervásárlásra és terroralagutak építésére használja fel a befolyó összegeket és segélyszállítmányokat.

Az elmúlt hetekben a Hamasz több mint 4000 rakétát lőtt ki izraeli civilekre, melyekre válaszul Izrael számos erőteljes csapást mért gázai terrorcélpontokra. A terrorszervezet rakétái közül sok még az övezeten belül csapódott be, gázai civilek életét követelve, és az izraeli hadsereg szerint a Hamasz állásait is direkt iskolák és kórházak közelébe telepítette, hogy emberi pajzsként használja az övezetben élőket.

Egy hete tűzszünet zárta a konfliktust, azonban Izrael attól tart, hogy a gázai helyreállításra küldött segélyeket ismét fegyverkezésre és terroralagutak kiépítésére fordíthatja a terrorszervezet, ahogy arra a múltban többször is láttak példát. Ugyan a Biden-kormány ígéretet tett arra, hogy igyekeznek majd megakadályozni, hogy a Hamaszhoz jusson a támogatás, világossá tették: nincs garancia arra, hogy nem szerzik meg mégis.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

"Az Egyesült Nemzetek Szervezetével és a Palesztin Hatósággal együttműködve azon fogunk dolgozni, hogy segítsük célba juttatni a segélyeket olyan módon, amely biztosítja, hogy az eléri a gázai lakosságot,"

- nyilatkozta a napokban az újságíróknak az amerikai külügyminisztérium egyik vezető tisztviselője, de hozzátette, nem lehet teljesen kizárni, hogy a küldemény esetleg célt téveszt:

"Mint mindannyian látjuk és tudjuk: az életben nincsenek garanciák, de mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a segítség elérje azokat az embereket, akiknek a legnagyobb szükségük van rá."

Biden elnök korábban hangsúlyozta, hogy fontos Gázát úgy "újraépíteni", hogy közben nem fegyverzik fel ismét az övezetet uraló Hamasz terrorszervezetet a nagy nehezen elért tűzszünetet követően. Az elnök csapata tisztában van azzal, hogy ez egy nehéz probléma, de úgy vélik, regionális partnereik és a helyzettudatosság segíthet csökkenteni a kockázatot.

Az amerikai külügyminisztérium a múlt hónapban bejelentette, hogy közel 75 millió dollár gazdasági és fejlesztési segélyt, illetve 15 millió dollár humanitárius segélyt kíván szállítani a palesztin területekre. A minisztérium azt is bejelentette, hogy 150 millió dollárt folyósít a palesztinok részére az UNRWA-n keresztül,  és további 10 millió dollárt fordítanak a béketeremtő programokra az USAID segítségével.

(Washington Examiner/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!