Betiltaná a „karácsony” szó és a Mária név használatát az Európai Bizottság?
Az új irányelvek karácsonyi időszak helyett a téli szünet használatát írják elő, és nevek említése esetén a Mária helyett a Malikát javasolják
Betiltaná a „karácsony” szó és a Mária név használatát az Európai Bizottság?

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 11. 30.
Az Il Giornale olasz napilap által elsőként közölt uniós belső dokumentáció szerint az Európai Bizottság új kommunikációs irányelveket fogalmaz meg a bizottsági tisztségviselők számára, melyek példának okáért megtiltanák a „karácsony” kifejezés, valamint a hagyományos európai keresztény nevek használatát is. A MatlaToday szerint pusztán ajánlásról van szó a 32 oldalas dokumentumban, így nincs miért aggódni.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Antonio Tajani – a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) alelnöke, az Európai Parlament volt elnöke és az alkotmányügyi bizottság jelenlegi elnöke – hétfőn bejelentette, hogy interpellációban vár választ az Európai Bizottságtól arra a kérdésre, hogy vajon az új brüsszeli irányelvek tiszteletben tartják-e a gondolati és véleménynyilvánítási szabadságot.

„A befogadás elvét figyelembe véve, miként kívánják tiszteletben tartani az Európai Bizottság dolgozói többségének érzékenységét? Talán módosítani kellene ezeket az irányelveket az Európai Unió keresztény gyökereinek tiszteletben tartásával”

- olvasható Antonio Tajani közleményében.    

Az Il Giornaléban Francesco Giubilei a Nazione Futura (Jövő Nemzete) konzervatív mozgalom elnöke, a budapesti Mathias Corvinus Collegium volt vendégoktatója írt elsőként a Helena Dalli egyenlőségért felelős biztos nevével fémjelzett dokumentumról.

A cikk szerint az Európai Bizottság új irányelvei a befogadás erősítését kívánják szolgálni a belső és külső kommunikációban.

Giubilei felidézte, a dokumentum célként tűzi ki, hogy mindenki hasonló elismerésben és tiszteletben részesüljön nemtől, származástól, kortól, vallástól, meggyőződéstől, szexuális orientációtól függetlenül, kiemelt figyelemmel az LMBTQ-közösség tagjaira.

Az olasz napilap úgy tudja, hogy az új irányelvek szerint többek között nem szabad angolul a Mr és Mrs megszólítást használni, hacsak az érintettek ebbe nem egyeznek bele, tilos a szóhasználatban a nyelvtani hímnemet részesíteni előnyben, nem lehet olyan találkozókat rendezni, amelyeken kizárólag azonos nemű részvevők vannak jelen, urak és hölgyek helyett a kedves kollegák kifejezést írják elő.

Tilos továbbá a férfiakat kizárólag aktív, a nőket pedig passzív szerepkörben feltüntetni, emberek helyett az emberiség kifejezés használatát javasolja, és tiltja például „a Mars-bolygó gyarmatosítása” kifejezést is.

Az új irányelvek karácsonyi időszak helyett a téli szünet használatát írják elő, és nevek említése esetén a Mária helyett a Malikát javasolják.

Matteo Salvini a Liga elnöke közösségi oldalán azt kérdezte, hogy az Európai Bizottság elképzelése

„csak nekem tűnik őrültségnek?”

Giorgia Meloni szintén közösségi oldalán „a politikai korrektség lázálmának” nevezte, hogy „Európában betiltják a karácsonyt, és egyenesen azt is, hogy valakit Máriának hívjanak”.

„A politikai korrektség semmit és senkit nem kímél (…), célpontban Mária és János is, miért? Mert sértőnek bizonyulhatnak a nem keresztények számára?

Egy elvakult ideológia nevében el akarják törölni egy nép kultúráját. Történelmünket és identitásunkat nem lehet eltörölni, tisztelni kell”

- jegyezte be közösségi oldalán Giorgia Meloni.

Cáfolat vagy átértelmezés?

Jóllehet a MatlaToday is elismerte a dokumentum létezését, ugyanakkor ahhoz egészen más értelmezést fűzött. Mint írták, nem igaz az, hogy a kiszivárgott dokumentum tiltaná ezen szavak használatát.

Ők arról számoltak be, hogy az általuk megtekintett 32 oldalas anyag alapvetően a Bizottság tisztviselőinek szól, s egy olyan nyelvezetet javasol, amely az Európai Uniót alkotó sokszínűséget próbálja befogadni.

„Célja továbbá a sztereotípiák eltávolítása a hivatalos kommunikációból, így is elkerülve a diszkriminációt”

– fogalmaztak. Vagyis ők azt hangsúlyozták, hogy javaslatról és nem tilalomról van szó, továbbá hogy az érintett alanyi kör a hivatalt betöltő bizottsági tisztviselők, és nem az EU-s állampolgárok.

Ezzel is próbálta mintegy bagatellizálni a dokumentumban körvonalazott – ideológiailag korántsem elfogulatlan – nyelvezet mélyebb jelentőségét az említett sajtóorgánum.

Érdemes hozzátenni ehhez azt, hogy a meglebegtetett irányelvekben megfogalmazott hivatalos kommunikáció éppen elég nyomást jelent anélkül is, hogy formálisan kötelezővé lenne téve a tisztviselők, vagy bárki számára.

Azt sugallja ugyanis, hogy nem látják szívesen a keresztény hithez szervesen kötődő fogalmakat és az általuk hordozott, mögöttes tartalmat sem a Bizottságban. Az Európai Unió pedig egy ilyen javaslattal eddig soha nem látott mértékben távolodna el Európa vallási és kulturális hagyatéktól. Megtagadva ezzel saját múltját.

(MTI/Matla Today)

.
Előfizetői akció


 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!