hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Székelyföldért megmozgatnák Európát: Mikor folytatódhat az aláírásgyűjtés?
Ellentmondásos hírek az Európai Unióból
Székelyföldért megmozgatnák Európát: Mikor folytatódhat az aláírásgyűjtés?

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke. ((Fotó: MTI / Máthé Zoltán))

2020. 07. 08.
Két hónapja zárult le a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a nemzeti régiók védelmében még egy évvel korábban, 2019. május 7-én indított európai polgári kezdeményezésének aláírásgyűjtése.

Két feltétele volt annak, hogy az Európai Bizottság nyilvántartásba vegye: egymillió aláírást kellett iktatni úgy, hogy legkevesebb hét tagállamban teljesül a lakosságarányosan kiszabott minimális kvóta. Előbbi feltételt elsősorban a magyarországi mozgósításnak köszönhetően sikerült teljesíteni, utóbbit azonban nem: az anyaország mellett mindössze Romániában és Szlovákiában teljesítették legalább az előírt számú aláírást. Ez mégsem jelenti azt, hogy hiábavaló lett volna az össztársadalmi-politikai összefogás (Magyarországon az Országgyűlés határozatban biztosította támogatásáról a kezdeményezést, összesen megközelítőleg egymillióháromszázezer aláírás gyűlt össze), mivel az SZNT és több magyar európai parlamenti képviselő is azt kérte az Európai Bizottságtól, hogy hosszabbítsa meg az aláírásgyűjtés határidejét, mert a koronavírus-járvány miatt elrendelt kijárási korlátozások és tilalmak ellehetetlenítették a papíralapú aláírásgyűjtést és a kezdeményezés népszerűsítését több tagállamban. A bizottság május 19-én javasolta a határidő meghosszabbítását az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak.

Felesleges és értelmetlen időhúzásnak nevezte akkor a döntést Izsák Balázs, az SZNT elnöke. Szerinte ugyanis az Európai Bizottság nem vette figyelembe az aláírásgyűjtés eredeti határideje előtt egy hónappal, április 7-én írt levelüket, amelyben hivatkoztak azokra a korábbi európai polgári kezdeményezésekre, melyekben az EB saját hatáskörében eljárva döntött a határidő meghosszabbításáról. Pedig Izsák szerint ez annak a bizonyítéka, hogy a bizottság önálló hatáskörrel rendelkezik a határidő meghosszabbítására.

Mikor lép az Európai Tanács?

Az Európai Parlament egy hónappal később ülésezett, és döntött a hosszabbításról. A Tanács ugyanakkor leghamarabb július második felében ülhet össze – mondta el a Heteknek Izsák Balázs, ez pedig azt jelenti, hogy mindaddig nem kezdhetik újra az aláírásgyűjtést, hiába nyilatkozott úgy Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, az Európai Parlament polgári kezdeményezésekért felelős jelentéstevője, hogy ezt az SZNT már megtehette volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!