"Bayer nem jutott szóhoz, amikor Karácsony élő adásban mutatta meg, mennyit keres" - elképesztő átverés terjed az interneten
A csalók a budapesti főpolgármester nevével próbálják meg eladni a villámgyors meggazdagodás ígéretét
"Bayer nem jutott szóhoz, amikor Karácsony élő adásban mutatta meg, mennyit keres" - elképesztő átverés terjed az interneten

Forrás: CNN képernyőfotó

2021. 05. 04.
Úgy tűnik, megállíthatatlanul terjed az az internetes átverés, amely Karácsony Gergely budapesti főpolgármester nevével és arcával, valamint egy kitalált televíziós interjúval próbálja meg elhitetni az emberekkel, hogy a kriptovaluták segítségével pillanatok alatt bárkiből milliomos lehet. 

"A Nagy Botrány a Gergellyel"

- már a helyesírás is árulkodik a hirdetés valótlanságáról, amelyen egy magánrepülő mellé van odamontázsolva Karácsony Gergely, s alatta a szöveg: "Gergely pénzügyi szabadságot hoz az embereknek". 

Lemásolták a Világgazdaság dizájnját

A linkre kattintva hamar kiderül, hogy nem csak egy egyszerű képlopásról van szó csupán. A csalók konkrétan a Világgazdaság című lap teljes dizájnját átmásolva egy hosszú cikket írtak arról, hogy a budapesti főpolgármester hogyan "rémítette meg" a befektetésével a "kormányzatot és a nagy bankokat". 

Az átverős cikk kísértetiesen hasonlít a Világgazdaság cikkeire. (képernyőfotó)
Az átverős cikk kísértetiesen hasonlít a Világgazdaság cikkeire. (képernyőfotó)

Az ilyen típusú átverések egyébként nem újkeletűek, gyakran jelennek meg a nagy multikkal, bankokkal és a hatóságokkal szembeállított titkos meggazdagodási módszerek hirdetésekben. Az is gyakran előfordul, hogy a különböző weboldalakra látogatók országának és nyelvének megfelelő hirdetés ugrik fel (egy britnek egy brit celeb, németnek német,

jómagam pedig a CNN-t olvasva a budapesti főpolgármesterrel találtam szembe magam). 

Karácsony a Bayer showban?

A kamu cikk egyébként a megszokottnál is alaposabban van felépítve, szóba kerül Karácsony Gergely progresszív politikája Budapesten, valamint a Hír TV-n futó Bayer show is. 

"Múlt héten a Hír TV Bayer showjában tűnt fel, ahol bemutatott egy új "vagyonosodási kiskaput", ami szerinte 3-4 hónap alatt bárkiből milliomost hozhat létre." - olvasható a cikkben. Majd folytatják,

"percekkel az interjú vége után a Nemzeti Bank telefonált, hogy megállítsa Karácsony interjújának a sugárzását - de akkor már túl késő volt."

A cikkben azt írják, hogy Bayer nem jutott szóhoz, amikor Karácsony elővette a telefonját és megmutatta a nézőknek, mennyi pénzt keres ezzel az új pénzcsináló programmal, "melyről jelenleg Magyarországon mindenki pusmog".

A szombathelyi Ábelnek egy kissé nőies vonásai vannak. (képernyőfotó)
A szombathelyi Ábelnek egy kissé nőies vonásai vannak. (képernyőfotó)

Az egész átverés arra fut ki, hogy a látogatók fektessenek be bitcoinba. A további linkekre kattintva egy Bitcoin Era néven futó oldal ugrik fel, amit vélhetően német nyelvű csalók készíthettek. Erről árulkodik az URL-cím és a regisztrációs felugró ablak is. 

Nem csak Karácsony nevével élnek vissza

A Karácsony Gergely nevével való visszaélés sem most kezdődött, a Magyar Nemzet arról ír, hogy a bitcoin szóra keresők esetében is felugornak hasonló hirdetések. A lap ukrán és argentin csalókat sejt a háttérben. Mint írják, a pandémia alatt a kiberbűnözők elsődleges vadászterületévé vált a világhálón a legnagyobb közösségi oldal. 

A Nemzet arra figyelmeztet, hogy a Facebookon bukkannak fel egyre-másra a Karácsony Gergely fotójával eladott "bankrengető" üzleti ajánlatok bitcoin-befektetésre.

A lap azt írja, egy HWSW nevű internetes informatikai magazin részletesen is utána ment az úgynevezett bitcoin loophole csalásnak, aminek a lényege, hogy bitcoin kereskedelemre épülő átverés. A cél az, hogy körmönfont módszerekkel kicsalják a befektetők pénzét. A tavaly szeptemberi cikkből az derül ki, hogy nem csak Karácsony nevével élnek vissza a csalók, de felmerült már Soros György, Mészáros Lőrinc és Bige László neve is a kamu hirdetésekben. 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!