Biztos, hogy ezt akarták a budapestiek?
Biztos, hogy ezt akarták a budapestiek?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 27.
Nagyon elvakult ellenzékinek kell lenni ahhoz, hogy ne vegyük észre: az önkormányzati választások óta mintha túl sok negatív hír érkezne Budapestről, az ellenzéki vezetésű fővárosi kerületekből.

Ez egy véleménycikk.

Persze várható volt, hogy a kormány nem fogja megkönnyíteni az új főpolgármester életét; ha kell, bürokratikus döntésekkel piszkálnak oda az új vezetésnek, a kormánypárti média is nagy elánnal szedi szét az ellenzéki városvezetőket minden vélt vagy valós hiba miatt.  Az sincs ellenükre, ha meg kell forgatni a rozsdás kést Karácsonyékban: főleg a Pesti úti idősotthonsban történt koronavírus-fertőzések óta szúrnak oda látványosan sokat a városvezetőnek, de a Lánchíd kapcsán is az az érzése az embernek, hogy itt bizony leckéztetés zajlik. 

Az tehát egyértelmű, hogy nincs könnyű dolga Budapesten az ellenzéki polgármestereknek, de amikor az ellenzéki sajtóban is sorra jelennek meg cikkek a baloldali városvezetők visszás dolgairól, felmerül a kérdés: 

biztos, hogy ezt akarták a budapestiek, amikor egyértelműen demonstratív módon pihenni küldtek számos kormánypárti polgármestert, köztük Tarlós István főpolgármestert? 

Való igaz, hogy az előző érában is voltak visszás ügyek, de tegyük a szívünkre a kezünket: sokkal nyugodtabbak voltak a kerületek, nem generáltak ennyi országos hírt, főleg nem olyanokat, amelyek most a kormánypárti és az ellenzéki médiumokban is megjelennek. 

Hitler, rémísztő képződmények, zaklató közteresek

Itt van például egyből László Imre kiszivárgott beszéde, ami után 10-ből 10 nyugati országban azonnal lemondana egy politikus. A XI. kerület DK-s vezetője ugyanis arról beszélt egy testületi gyűlésen, hogy annak idején Adolf Hitler méltán lett az év embere. Egészen pontosan ezek a szavak hagyták el a polgármester száját: „36-ban vagy 37-ben a Time magazin Hitlert az év emberének választotta. Megérdemelte? Meg. Mert az a munkája, amit addig kifejtett, az gyakorlatilag Németország felemelkedését hozta, méghozzá látványosan, a világgazdasági válság után. Aztán ami utána történt, az már nem igazán fér ebbe a képbe bele”. Miután az egész magyar sajtó lehozta a cikket, László Imre kapcsolt, és elnézést kért a „szerencsétlen” megfogalmazásért, hangsúlyozva, hogy zsidó családból származik, több rokonát is Auschwitzban pusztították el. Lemondásról ugyanakkor szó sincs. 

De felidézhetjük a szintén DK-s polgármester, Niedermüller Péter szavait is, aki néhány hónapja rémisztő képződményeknek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat. A VII. kerületi városvezető természetesen azóta is helyén van, sőt, egy friss döntés miatt újra előtérbe került az általa vezetett városrész. A kormánypártisággal nem vádolható 444.hu közölt hosszú riportot arról, hogy a Niedermüllerék által elfogadott friss csendrendelet sok vendéglátóst a tönk szélére sodorhat a kerületben. Olyan vállalkozásokat, amik a Covid-járvány miatt így is hatalmas mínuszban vannak. A cikk úgy fogalmaz, hogy miközben „Európában sok helyen kedvezményekkel segítik a vendéglátóhelyek újraindulását (...), Erzsébetvárosban viszont sosem látott szigorral csaptak le a szórakozóhelyekre”. A riport talán legmegdöbbentőbb állítása, hogy a csendrendelet mellett a közterületesekkel is szorongatja a Bulinegyed vendéglátósait az önkormányzat. 

A hatos csoportokban közlekedő, nagydarab férfiak az élet újraindulása óta demonstratív razziákkal, illetve napi, folyamatos, többek szerint szándékosan zaklató jellegű ellenőrzésekkel jelentkeztek 

– írja az ellenzéki portál, amely nemrég a szocialista Horváth Csaba vezette Zuglót is górcső alá vette: pontosabban a kerület parkolási ügyét. A XIV. kerület még tavasszal kötött szerződést egy szoftverfejlesztő céggel, ami a parkolás ellenőrzéshez biztosítja az informatikai hátteret. A cikk arra hívja fel a figyelmet, hogy a szoftver havidíja Zuglóban több mint a háromszorosa annak, amennyit a cég Ferencvárosban kért, és ötszöröse annak, amennyit az I. kerület fizet. Az ügyet egy frissen alakult bizottság fogja vizsgálni, melynek vezetője, a momentumos Havasi Gábor úgy fogalmazott: „A parkolás a budapesti önkormányzatok pénztemetője. Még a múlt héten is jelent meg olyan cikk, amely újdonságot hozott a történetben: Egy parkolási szoftvert egyes önkormányzatok tízmilliókért, míg mások ennek töredékéért bérelnek havonta!”

És ha már a parkolásnál tartunk, szintén friss hír, hogy augusztus 1-től jelentősen drágul a parkolás a főváros több pontján. Az Index írta meg, hogy a II., a XII., a XIII. és a XIV. kerület egyes parkolási zónáiban eggyel drágábbra ugranak a díjtételek, sőt, a parkolási zónák is bővülhetnek. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a díjak emeléséről úgy vélekedett, az semmit sem old meg, és a főváros az elmúlt időben olyan intézkedéseket hozott, amelyek jelentős forgalmi dugókat okoztak, ami környezetvédelmi szempontból sem jó. 

A parkolási díjak már most az elviselhetőség határán vannak, további emelést nem támogatnak - mondta a miniszter.

Levitézlett elvtársak, ejtőernyős családtagok

A fent említett néhány ügy csak az elmúlt napok termése, de emlékezzünk vissza arra is, hogyan kezdett az új városvezetés: miközben Karácsony Gergely azt hangoztatta, hogy a fővárosi cégek nem zsákmányok, hogy a cégvezetőknél csak és kizárólag a szakmai felkészültség számít - a vállalatok igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai, jórészt 2010 előtt hivatalban lévő baloldali vezető politikusok lettek, mint például Draskovics Tibor, Atkári János, vagy Havas Szófia. 

De megemlíthetjük Egerfai Józsefet is, a DK-s Vadai Ágnes volt férjét is, aki Budapest Dísz- és Közvilágítási Kft. felügyelő bizottsági tagjaként tett gyalázatos kijelentéseket Gesztesi Károly halálával kapcsolatban. Az idézetek közlésétől mi most eltekintünk, ha valaki játszani szeretne a vérnyomásával, megtalálja azokat a neten. Annyi pozitívuma ugyanakkor volt az ügynek, hogy Egerfai vállalta a következményeket és lemondott. 

Ellenzéki politikusok családtagjai is bőven jutottak pozíciókhoz: Cserdiné Németh Angéla, XV. kerületi ellenzéki polgármester például a saját fiát tette meg a Népjóléti Bizottság külsős tagjának, a párbeszédes Tordai Bence feleségét a II. kerületi önkormányzat városfejlesztési bizottságának külsős szakértőjének nevezték ki, Gréczy Zsolt fia, Gréczy Márton pedig a Déri Tibor, momentumos polgármester mellett kapott állást. Hosszan lehetne még sorolni a furcsa ügyeket, miközben az önkormányzati választások óta még egy év sem telt el. Közben felmerül a kérdés: biztos, hogy ilyen változásra vártak a fővárosiak?

-

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti: 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!