hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Karácsony szerint a világ
Hogyan vélekedik az új főpolgármester a genderügyről?

2019. 10. 17.
Melegbár a Városháza aljában, a Pride élén menetelő főpolgármester, LMBT programok Budapest közterein. Egészen új irányba terelheti a fővárost Karácsony Gergely.

Úgy tűnik, nem csak az életszínvonalat és a városképet tekintve igyekezne felzárkózni a nyugathoz a frissen megválasztott ellenzéki városvezető, de a kampányban elhangzott kijelentéseiből az szűrhető le, hogy morálisan is. Az Indexnek adott augusztusi interjújában, ahol a Budapesti Esélyegyenlőségi Iroda létrehozásáról beszélt, azt is kijelentette, hogy „nyugat-európai példákat követve nyitott városházát” üzemeltetne. Azaz, legyen ott irodájuk a különféle civil szervezeteknek, legyen helyük ott különböző civil rendezvényeknek. Hogy konkrét példát is mondjon arra, hogy miben lesz más az ő és az akkor regnáló Tarlós István városháza-szemlélete, a következőképp fogalmazott: „Amúgy a ljubljanai polgármester kifejezetten kérte tőlem, hogy mondjam el Tarlós Istvánnak, hogy ott a Városháza aljában egy melegbár működik.”

Arról ugyan konkrét ígéret nem hangzott el, hogy követné-e Karácsony szlovén kollégáját a melegbár-nyitás ügyében, az szinte borítékolható, hogy jövő augusztusban ott loboghat a szivárványos zászló a budapesti városházán is. Idén ugyanis Karácsony kitűzte azt a zuglói Polgármesteri Hivatal homlokzatára. A Facebookon közzétett kép mellé azt írta, „ha két ember együtt akar lenni, joguk van mindennemű jogkorlátozás és társadalmi előítélet nélkül méltóságban élni”. Hozzátette, mindenkinek joga van a boldogsághoz és a „szabad szerelemhez” és „októbertől ennek a zászlónak a Városházán is helye van, miként a főpolgármesternek is a Pride-on”. A zászlót ugyan ismeretlenek egyik éjjel lelopták a hivatal faláról, de azt később pótolták, és egész hónapban kint volt a zuglói intézményen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!