"Bármikor és bárhol cselekszünk" - Izrael stratégiát váltott Iránnal szemben
Naftali Bennett miniszterelnök "fordulópontnak" nevezte az elmúlt évet a perzsa állammal kapcsolatban
"Bármikor és bárhol cselekszünk" - Izrael stratégiát váltott Iránnal szemben

Forrás: Youtube/GPO

2022. 06. 07.
Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kedden bejelentette, hogy Jeruzsálem stratégiát váltott Iránnal szemben, s bármikor és bárhol kész cselekedni - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet kedden.

Az Iránban az utóbbi hónapokban történt rejtélyes halálesetek sorozata után az izraeli miniszterelnök "fordulópontnak" nevezte az elmúlt évet Iránnal kapcsolatban. "Izrael a polip feje, és nem csak a karja ellen lép fel, ahogyan évtizedek óta tették" - mondta Bennett az izraeli parlament, a kneszet külügyi és védelmi bizottságában kedd délelőtt.

"Véget értek a védettség napjai, amikor Irán újra és újra ártott Izraelnek, a terrorizmust terjeszti a régióban lévő kirendeltségein keresztül, de maga érintetlen marad.

Bárhol és bármikor cselekszünk, és ezentúl ez így fog történni" - tette hozzá a kormányfő.

"Az elmúlt években Irán átlépett egy sor határvonalat, leginkább tavaly áprilisban, körülbelül két hónappal kormányom megalakítása előtt, amikor meghaladta a hatvan százalékos urándúsítási mértéket, minden válaszlépés nélkül.

Izrael nem tud, és nem is fog elfogadni ilyen helyzetet"- hangsúlyozta Naftali Bennett.

Bennett felidézte a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) vezetőjével, Rafael Grossival annak múlt hét csütörtök-pénteki izraeli villámlátogatásán tartott megbeszélését, amelyen leszögezte, hogy Izrael szükség szerint mindig fenntartja cselekvési szabadságát az iráni nukleáris programmal szemben.

"Azt várjuk a NAÜ kormányzótanácsától, hogy egyértelműen figyelmeztesse a teheráni rezsimet, hogy súlyos árat fog fizetni szembeszegülő nukleáris politikája folytatásáért"

- jelentette ki az izraeli miniszterelnök.

Bennett szavaival egy időben egy magas rangú iráni katonai tisztségviselő azt mondta az iráni Tasnim hírügynökségnek, hogy

"Teherán a legfelsőbb vezető utasítására elpusztítja Tel-Avivot és Haifát, ha Izrael hibázik".

Az izraeli miniszterelnök a Gázai övezetet irányító iszlamista Hamász terrorszervezettel kapcsolatos politikájáról is tájékoztatta a bizottságot. "Megtámadtuk ellenségeinket, és nem békülünk meg az erősödésükkel, hanem dolgozunk ellene. Éberek vagyunk, és a védelmi intézményrendszer felkészült a különböző forgatókönyvekre" - közölte erről a kneszetben.

A kormányfő hangsúlyozta a kormány elmúlt évben elért sikereit a szervezett bűnözéssel szemben az Izrael mintegy ötödét kitevő arab kisebbség településein. "A kormány intézkedéseinek haszonélvezője elsősorban az arab társadalom, amely szörnyen szenved a szervezett bűnözéstől, és

egyszerű héber nyelven azt mondja nekünk, hogy nem segítenek a nekik nyújtott jelentős költségvetési pénzek, ha gyerekeket lőnek le az utcán"

- fogalmazott Bennett.

"A kormány fellépett ez ellen és gondoskodott róluk, és kiemelkedő eredményeket ért el, egy éven belül több tucat százalékkal csökkentette az emberölések, a lövöldözések és a bűnözés arányát a társadalomnak ebben a szegmensében"- hangsúlyozta Naftali Bennett miniszterelnök.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!