"Az iszlám a gyűlölet vallása" - bujkálásra kényszerül és 24 órás rendőri őrizetre szorul egy szókimondó tini Franciaországban
Százezer gyűlölködő üzenetet és halálos fenyegetést kapott, 13 embert bíróság elé állítanak
"Az iszlám a gyűlölet vallása" - bujkálásra kényszerül és 24 órás rendőri őrizetre szorul egy szókimondó tini Franciaországban

Forrás: Daily Mail videófelvétel

2021. 06. 03.
Tizenhárom embert állítanak bíróság elé online zaklatásért Franciaországban, miután közel százezer gyűlölködő üzenetet és halálos fenyegetéseket küldtek egy rendkívüli népszerű iszlámkritikus videókat közzétevő francia tinédzser lánynak. A Mila névre hallgató lány a felvételeken az iszlámnak, a Koránnak és Allahnak is nekiment. A történtek miatt bújkálni kényszerül, és a nap 24 órájában vigyáz rá a rendőrség.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Mila 16 éves volt csupán, amikor első videóját közzétette. Története felélesztette a szólásszabadságról, illetve az iskolás gyermekeket érő online zaklatással kapcsolatos vitákat. 

Első, virális videóját követően, melyben az iszlámot a gyűlölet vallásának nevezte, a#JeSuisMila (Mila vagyok) és a #JeNeSuisPasMila (Nem vagyok Mila) hashtagek terjedtek el azzal kapcsolatban a közösségi médián.

Második videójában többek között kijelentette, hogy

a Korán tele van gyűlölettel, az iszlám l***sz,

majd leszögezte: nem rasszista, hiszen egy ember nem lehet rasszista egy vallás, csupán egy etnikum irányában. Mila azt mondja, nem bánt meg semmit, majd keményen beszólt az őt fenyegetőknek.

Videóit követően a tinédzser lány rengetek gyűlölködő, fenyegető üzenetet kapott, és kénytelen volt védett őrizetben, ismeretlen helyre költözni  és iskolát váltani biztonságának megőrzése érdekében. Ügyvédje elmondta:

az ország történetében ez az első eset, hogy egy hozzá hasonló korú fiatal nő 24 órás rendőrségi védelemre szorul.

Második videójának közzététele után a katonai iskolát is el kellett hagynia, ahova novemberben csatlakozott, és azóta online oktatásban vesz részt a fenyegetések miatt. 

A tárgyalás előtt Mila online kért támodatást követőitől a következő felkiáltással: "Utasítsuk el a félelemben élést"

"Ami igazán félelmetes az üggyel kapcsolatban, hogy ezek nem bűnözők vagy fanatikusok, egyikük sem szerepel a bűnügyi nyilvántartásban."

Az ügyvéd szerint sok vádlott meglepődött azon, hogy egyetlen tweetért felelősségre vonhatják őket, még úgy is, hogy hamis nevet és VPN szolgáltatást használtak IP-címük elrejtésére. Mila ügyében már októberben is elítéltek egy 23 éves fiatalt, amiért halálosan megfenyegette a lányt. 

Az elkövetők 18 és 30 év közötti felnőttek, tíz férfi és három nő. 

A francia tinédzsert maga Emmanuel Macron is támogatásáról biztosította, megvédve a "blaszfémiához való jogot" Franciaországban.

(BBC/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!