Az eper mindenek felett (x)
Az eper mindenek felett (x)

www.receptneked.hu

2021. 05. 25.
Az eper az egyik legnépszerűbb gyümölcs, s mára aki csak teheti, az erkélyen, a teraszon vagy a kiskertben nevelget néhányat ebből az illatos, zamatos és édes gyümölcsből. Emellett a zöldségesnél is hamar elkapkodják a szép epreket a polcokról. Mi a népszerűség titka? 

 

Ez egy PR cikk

Az ízletes eper nem véletlenül sokak kedvence. Egyrészt elképesztő illat- és zamatélményben részesít minket már tavasszal, másrészt rendkívül egészséges is. Az eper antioxidánsokban gazdag, de gyulladáscsökkentő hatása is ismert, így mindenképpen szerepet kell szánni neki az egészséges életmódban. Hab a tortán, hogy alacsony kalóriatartalmával a fogyókúrás étrendbe is remekül beilleszthető. 

Az epernek rengeteg fajtája van!

Bár amikor az eperre gondolunk, alapvetően egyféle gyümölcs jelenik meg lelki szemeink előtt, az epernek bizony nagyon sokféle fajtája van. Epernek nevezzük általában az erdőkben növő szamócát is, amelynek nemesített testvére a kertünkben növekvő földieper. De az eper az eperfán is nőhet, a nemesített változatok száma pedig rengeteg. A köznyelvben elterjedt elnevezések néhol fedik egymást, máskor pedig zavart okoznak, de a gyümölcs - akárcsak a rózsa - akárhogy nevezzük, éppoly illatos, s elkápráztat minket zamatos ízével.

Mikor érdemes az epret választani?

Bár már a tavasz első pillanataiban is megtalálhatod az epret a boltokban, Magyarországon jellemzően májustól júniusig terem. Ezért tapasztalod, hogy az ebben az időszakban sokkal illatosabb és ínycsiklandóbb az íze az epernek, mivel ilyenkor itthoni friss termést fogyaszthatsz. Ráadásként ez az időszak a legbarátságosabb a pénztárcád számára is. 

Hogyan fogyasztható az eper?

Természetesen tökéletes élményt nyújt magában fogyasztva is, sokan szeretik egy kis porcukorral meghintve vagy tejszínhabbal - igaz, így már kevésbé diétás. De készülhet az eperből turmix, dzsem, lekvár, vagy készíthetsz varázslatos falatokat epres receptek segítségével is.

A könnyen elkészíthető receptekkel te is kényeztetheted magadat vagy a családodat egy mesés eperhabbal, egy pudingkrémes epres tortával, de készülhet eperkrémmel a piskótatekercs vagy a sajttorta is. Ha valami diétásabbra vágysz, ínycsiklandó epres reggelit is készíthetsz, ami természetesen nem csak reggelire fogyasztható.

Akármilyen formában kerül az eper az asztalra, mindig abban a tudatban készítheted el vele a legfinomabb fogásokat, hogy az eper számtalan pozitív hatást gyakorol az egészségre.

Az eper, mint az egészségünk őre

Amellett, hogy valódi gasztronómiai élvezetet kínál, vigyáz a szív- és érrendszerre, segíti a vér cukorszintjének szabályozását, de bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. Az eperben található antioxidánsoknak köszönhetően segít megőrizni a megfelelően működő kognitív funkciókat, sőt, a mozgáskoordináció és egyensúly megőrzésében is pozitív hatása van. Az eper tehát nemcsak isteni illatú és ízű gyümölcsünk, hanem az egészségünk őre is. Engedj hát nyugodtan az eper kínálta csábításnak, és próbáld ki az epres receptek egyikét!

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!