Apró győzelem: egy vádat elenged az ügyész Päivi Räsänen ügyében
A keresztény finn képviselőnek egy rádióműsorban tett megjegyzéseiért már nem kell felelnie
Apró győzelem: egy vádat elenged az ügyész Päivi Räsänen ügyében

Fotó: CNE/Danielle Miettinen

2024. 01. 19.
Bár az ügyész több felmentő ítélet után sem tágít, tovább támadja Päivi Räsänen finn parlamenti képviselőt állítólagos "uszító" bibliai megjegyzéseivel kapcsolatosan, egy vádat mégis elenged: a keresztény politikusnak a "Mit gondolt Jézus a homoszexuálisokról" című rádióműsorban tett megjegyzéseiért  már nem kell felelnie.

A finn legfelsőbb bíróságnak írt fellebbező levelében az ügyész világossá tette, hogy

a rádiós interjú már nem képezi az ügy részét, ugyanakkor nem ad további magyarázatot miért is nem. 

Múlt hét pénteken jelentette be az ügyész, hogy másodszor is fellebbez Räsänen felmentése ellen. Sem a kerületi, sem a fellebbviteli bíróság nem találta bűnösnek a finn képviselőt, és a vele együtt támadott lutheránus püspököt, Juhana Pohjolát az ellenük felhozott vádakban.

Räsänent három ügyben citálták bíróság elé:

Először is egy 2019-ben közzétett Twitter-bejegyzésével kapcsolatosan, melyben kijelentette, hogy a finn lutheránus egyháznak vissza kellene vonnia támogatását a pride támogatásától, mivel a Biblia a homoszexuális gyakorlatot "szégyenletes bűnnek" nevezi. Az ügyész szerint ez a követelés megalázó és diszkriminatív.

Másodszor, Räsänen "Férfivá és nővé teremtette őket" címet viselő pamfletjével kapcsolatosan, amit 2004-ben írt a Lutheránus Alapítvány részére. A pamfletben kifejtette a biblia tanítását a házasságról és a szexualitásról. Ezeket a tanításokat az ügyész sértőnek találta. A pamflet kiadását elrendelő Juhana Pohjola püspököt is eljárás alá vonták. 

Harmadszor, 2019 decemberében a finn politikust Ruber Stiller meghívta az Yle csatorna egy szatirikus rádióműsorába, mely a "Mit gondolt Jézus a homoszexuálisokról" címet viselte. Ebben a műsorban a képviselő élénkebb stílusban védte meg álláspontját a kérdésben. Az ügyész a műsor törlését követelte.

Räsänen ügyvédje, Matti Sankamo szerint a rádióműsorral kapcsolatos vád volt a leggyengébb a vádiratban. Véleménye szerint ezért döntöttek úgy, hogy nem viszik tovább a tárgyalás során.

"Ennek az ügynek a lényege arról szól, hogy a bibliai szövegek idézése büntethető-e. Mondhatni, hogy Räsänen asszony megnyerte az ügy rádiós részét"

- jelentette ki.

Az ügyész pénteki sajtóközleménye után Sankamo már sejtette, hogy az ügyész ejtette ezt a vádat. "A sajtóközlemény csak két vádpontot említ. A Legfelsőbb Bírósághoz intézett fellebbviteli levél, amelyet a héten kaptunk, ezt megerősíti".

(CNE/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!