Amerika elítélte az Egyesült Királyságot, amiért előállították az abortuszklinikánál magában imádkozó aktivistát
Isabel Vaughan-Spruce-t
Amerika elítélte az Egyesült Királyságot, amiért előállították az abortuszklinikánál magában imádkozó aktivistát

Fotó: ADF UK

2024. 05. 15.
Az Egyesült Államok egyik kormányzati ügynöksége elítélte az Egyesült Királyságot, amiért „célba vette a vallási (jellegű) véleménynyilvánítás(i szabadságo)t” azzal, hogy letartóztatták Isabel Vaughan-Spruce életpárti keresztény aktivistát, akinek a bűne mindössze annyi volt, hogy magában imádkozott egy abortuszklinika közelében.

Most mindenkinek, aki előfizet a Hetek nyomtatott verziójára, online előfizetést is adunk, amivel már csütörtökönként olvasható a friss újság és a teljes archívum is elérhető! Részletek: a Hetekben és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Az Egyesült Államok Nemzetközi Vallásszabadsággal Foglalkozó Bizottsága (US Commission on International Religious Freedom) tavaly vette fel a vallásszabadság megsértésének eseteit globálisan összegző éves listájára Isabel Vaughan-Spruce birminghami ügyét. Vaughan-Spruce korábban úgy nyilatkozott, hogy „gondolatbűncselekmény” miatt került célkeresztbe, amiért csendben imádkozott egy abortuszklinika előtt, és ami miatt 2023 márciusában előállították.

Mint a Telegraph írja, az interneten közzétett videón hat tisztviselő látható, amint a Brit Terhességi Tanácsadó Szolgálat klinikája előtt állnak, ahol „ütközőzónát” jelöltek ki, melynek célja, hogy az intézet közvetlen környezetében semmi olyan tevékenységet ne lehessen folytatni, ami elvileg zavarhatja az abortusz iránt érdeklődőket – és ebbe a hatósági gyakorlat szerint a néma imádkozás is beletartozik. Pedig Isabelnél nem volt sem plakát, és nem is mondott ki hangosan semmit az abortusz vagy a magzati élet kapcsán.

A West Midlands-i rendőrség később egyébként vádemelés nélkül szabadon engedte az aktivistát, és bocsánatot kért az eljárásért. De úgy tűnik ezzel nincs vége. Mint januárban írtunk róla, nem szűnik egy brit keresztény aktivista, Isabel Vaughan-Spruce kálváriája, akit immár sokadik ízben igazoltatnak és vádolnak meg az abortuszklinikák körüli pufferzónákra vonatkozó törvények megsértésével, annak ellenére, hogy nem csinál mást, mint áll az utcán és hangtalanul, magában imádkozik. 

Az incidensre a Hetekhez hasonlóan a független ügynökségként működő Bizottság is felhívta a figyelmet éves jelentésében, amelyben rendszerint ajánlásokat tesz a vallásszabadság védelmére. A jelentés a „vallásszabadsággal kapcsolatos aggályok Európában” rész alatt a következőket írta: „Az év során több európai kormány is célba vett egyéneket azok békés vallási megnyilvánulásai miatt. (…) Angliában márciusban a birminghami hatóságok letartóztatták és vizsgálatot indítottak Isabel Vaughan-Spruce ellen, amiért csendben imádkozott egy abortuszklinika előtt egy olyan »pufferzónán« belül, ahol a városi tanács rendelete betiltotta a tiltakozás(oka)t, beleértve az imádkozást is.” Ugyanakkor „Szeptember végén a város bejelentette, hogy nem emel vádat Vaughan-Spruce ellen.”

A félreértések elkerülése érdekében a brit belügyminisztérium a pufferzónákra vonatkozó iránymutatást fog kiadni. A parlamenti képviselők szerint a zónákra azért van szükség, hogy a nők zavartalanul hozzáférhessenek az abortuszszolgáltatásokhoz, a klinikák előtt tüntető emberek viszont csak fokozzák a magzatok abortálásával járó „stresszt”. Ennek megakadályozására a meghozott szabályok tiltják a „grafikai, szóbeli vagy írásbeli tiltakozást, az imát vagy (akár) a tanácsadást”.

Kérdéses azonban továbbra is, hogy mi alapján tartották illetve tarhatják a jövőben szankcionálhatónak a néma imát, ha egyszer az nem jár semmilyen zavaró tevékenységgel? Mindössze azzal, hogy valaki ott tartózkodik.

(Telegraph / Hetek)

.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!