Állítólag Navalnij trükkel rávett egy orosz tisztet, hogy beismerje, részt vett az "ellene irányuló merényletben"
Az FSZB szerint hamis a telefonbeszélgetésről készült felvétel, amivel "a nyugati szolgálatok próbálják befeketíteni" őket
Állítólag Navalnij trükkel rávett egy orosz tisztet, hogy beismerje, részt vett az "ellene irányuló merényletben"

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 22.
A Der Spiegel szerint véletlenül beismerte tettét az Alekszej Navalnij elleni mérgezéses merényletet végrehajtó orosz titkosszolgálati különítmény egyik tagja, a vegyész szakember a magát telefonon kormányzati embernek kiadó orosz ellenzéki politikusnak beszélt a félresikerült műveletről. Az FSZB szerint a nyilvánosságra hozott beszélgetés egyértelműen hamisítvány.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A német hírmagazin portálján közölt beszámoló szerint Alekszej Navalnij szervezetébe úgy juttatták be az életének kioltására szolgáló anyagot - amely független német, svéd és francia vizsgálatok szerint a novicsok típusú harci idegmérgek családjába tartozik -, hogy

bekenték vele alsónadrágjának belső részét.

Az ellenzéki politikus az elkövetők elemzése alapján azért élte túl a támadást, mert időben kényszerleszállást hajtott végre a repülő, amelyen utazott, amikor a méreg hatni kezdett.

Ha tovább tartott volna a repülőút, sikeres lett volna a támadás - mondta állítólag Konsztantyin Kudrjavcev, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vegyi anyagokra szakosodott munkatársa Alekszej Navalnijnak a napokban telefonon.

A német média információi szerint az orosz ellenzéki politikus a belbiztonságért felelős nemzetbiztonsági szolgálat több ügynökénél érdeklődött a merénylet részleteiről. Nevüket és telefonszámukat a Der Spiegel és több más szerkesztőség, köztük a CNN amerikai hírtelevízió és a Bellingcat nemzetközi oknyomozó újságírói hálózat közös tényfeltáró nyomozása révén ismerte.

Az első ügynöknek állítólag álnéven, Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy munkatársaként mutatkozott be, de partnere felismerte a hangját és bontotta a vonalat.

A második esetben állítólag a saját nevében mutatkozott be.

"Jó napot kívánok, Alekszej Navalnij vagyok, azért keresem, mert szeretném megtudni, hogy miért akart megölni"

- kezdte a beszélgetést a Der Spiegel beszámolója szerint. Partnere nem kívánt nyilatkozni.

Számos további sikertelen próbálkozás után német médiaértesülések szerint Konsztantyin Kudrjavcevet hívta fel, akinek ismét Nyikolaj Patrusev tanácsadójának adta ki magát, és azt mondta, hogy adatokat kér egy jelentéshez, amelynek az a témája, hogy miért volt sikertelen a Navalnij elleni művelet és mit lehet tanulni az esetből.

Ezúttal a Der Spiegel szerint "bejött a blöff", az ellenzéki politikus megtévesztette  beszélgetőpartnerét, aki így 49 percen keresztül ismertette az akció  részleteit.

A német hírmagazin adatai szerint az FSZB legkésőbb 2017 közepétől kezdett intenzíven foglalkozni Alekszej Navalnijjal, miután a politikus bejelentette, hogy elindul a következő évi elnökválasztáson.

Az FSZB-s ügynökök a lap szerint legkevesebb harminc esetben követték a világ legnagyobb országában menetrend szerinti repülőjáratokkal megtett útjain. Valószínűleg 2019-ben is megpróbálták megmérgezni, és a Der Spiegel szerint "akkor is az volt a céljuk, hogy a méreg egy repülőút közben fejtse ki hatását". A lap szerint idén júliusban is az életére törtek, ugyancsak méreggel, amely azonban felesége, Julia Navalnij szervezetébe jutott be és a körülmények szerencsés alakulása révén nem okozott maradandó kárt.

Ahogy arról korábban is cikkeztünk, Alekszej Navalnij az orosz államfő egyik legismertebb bírálója. Augusztus 20-án ellenzékiekkel tárgyalt Szibériában, és hazafelé, a Moszkvába tartó repülőn rosszul lett. A gép kényszerleszállást hajtott végre Omszkban, a 44 éves politikust az ottani kórházba vitték. Két nappal később családja kérésére Berlinbe szállították a kezelés folytatására .

A kómába esett politikust 32 napig ápolták a berlini Charité egyetemi klinikán, 24 napig intenzív osztályon. Orvosai szeptember 23-án közölték, hogy állapota kellően javult ahhoz, hogy járóbeteg-ellátás keretében folytassák kezelését. A Der Spiegel szerint állapota javul, és készül a hazatérésre.

Az eset miatt az EU szankciókat vezetett be több magas beosztású orosz tisztségviselő, köztük Alekszandr Bortnyikov, az FSZB vezetője ellen.

FSZB:a Navalnij és egyik tisztünk közötti állítólagos beszélgetésről készült felvétel kamu


Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivista által közzétett felvétel, melyen állítólag egy „FSZB ügynökkel” augusztusi megmérgezéséről folytatott beszélgetés hallható, hamisítvány - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

A felvétel készítői telefonszám-hamisításhoz folyamodtak, hogy elrejtsék, kiket is érintett a beszélgetés, állította a szervezet, hozzátéve, hogy

"ezt a módszert gyakran használják külföldi hírszerző szolgálatok Oroszország elleni műveleteikben". 

Leszögezték továbbá, hogy az egész akció mögött az áll, hogy diszkreditálják az orosz biztonsági szolgálatot, azonban az FSZB elindítja majd saját vizsgálatát is Navalnij tevékenységével kapcsolatban, amivel kapcsolatban biztosra veszik a külföldi szolgálatok segítségét. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtöki éves sajtótájékoztatóján azt mondta, az anyag publikálása azt jelenti, hogy a "berlini klinika páciense" élvezi az amerikai szakszolgálatok támogatását.

"Ha ez így van, akkor helyes, hogy a mi szakszolgálataink ügyelnek rá" - mondta. "De ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy meg kell megmérgezni. Minek megmérgezni, kinek kell ő?" - mondta Putyin.

Hozzátette: ha ezt akarták volna elérni, be is végezték volna az ügyet.

(MTI/RT/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!