A török külügyminszter Izraelbe utazik, a Templom-hegy meglátogatása is tervben van
A török külügyminszter Izraelbe utazik, a Templom-hegy meglátogatása is tervben van

forrás: Youtube/Mevlüt Çavuşoğlu

2022. 05. 24.
A török külügyminiszter ma Izraelbe utazik, többek között meglátogatja a Templom-hegyet is.

Most minden előfizetőnknek adunk! Fizessen elő a Hetek nyomtatott vagy online hetilapra a régi áron május 31-ig és spóroljon velünk. Részletek a hetilapban és a https://www.hetek.hu/elofizetes oldalon.

Mevlüt Çavuşoğlu a kedden kezdődő kétnapos izraeli látogatásának részeként szerdán várhatóan ellátogat a Templom-hegyre is.

Bár hihetetlennek tűnik, de 15 év óta ez az első alkalom, hogy Izraelbe látogat.

Çavuşoğlu a tervek szerint kedden száll le Izraelben, majd Rámalláhba utazik, hogy találkozzon Mahmúd Abbásszal, a Palesztin Hatóság elnökével.

Másnap a tervek szerint találkozik Jair Lapid izraeli külügyminiszterrel, majd a két férfi sajtótájékoztatót fog tartani angol nyelven. 

Çavuşoğlu találkozik továbbá Yoel Razvozov idegenforgalmi miniszterrel, ellátogat a Yad Vasembe, a Holokauszt Emlékközpontba és a Templom-hegyre is. A Templom-hegyre való látogatás igencsak szokatlan egy ilyen tisztségben lévő személytől - írja a Jerusalem Post.

A szerdai hazautazás előtt a külügyminiszter részt vesz egy gazdasági rendezvényen Tel-Avivban, majd a törökországi zsidó közösséggel tartott rendezvényen is.

Çavuşoğlu várhatóan tárgyalni fog a nagykövetek visszaállításáról mind a tel-avivi török, mind az ankarai izraeli nagykövetségen,

valamint egy izraeli-török földgázvezeték Európába történő exportjának lehetőségéről.

Látogatása Isaac Herzog izraeli elnök márciusi törökországi látogatását követi, amely az első ilyen Ehud Olmert volt miniszterelnök 2008-as látogatása óta.
Törökország a Nyugattal való kapcsolatainak javítására irányuló nagyobb erőfeszítések részeként igyekszik rendezni kapcsolatait Izraellel.

(Hetek/Jerusalem Post)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!