A legismertebb felirat, ami összehozza a családot: 0-99-ig (x)
A legismertebb felirat, ami összehozza a családot: 0-99-ig (x)

www.jatekliget.hu

2021. 02. 16.
Egy bizonyos kortól kezdve (nagyjából 3 éves kort követően) búcsút inthetünk annak a kornak, amikor a csemeténket szinte bármi leköti. Szülő legyen a talpán, aki bármikor elő tud húzni a cilinderéből egy olyan játékot, amelyet nem csak, hogy élvez a gyerek, de még fejlesztő hatással is van rá. Az sem mellékes, ha ez a játék éppenséggel olyan, amit maga a szülő is önfeledten tud játszani.

Ha épp a négy fal közé szorultatok, vegyetek elő egy társasjátékot! 

Ez egy PR cikk

Útmutató, hogy milyen társasjátékot válassz!

A társasjátékokat különböző szervezetek értékelik, ez segítségedre lehet a választásnál. Minden szervezet a társasjáték más-más tulajdonságát díjazza, így ezek alapján már könnyebben tudsz eligazodni. Azokat a játékokat, amelyeknél fontos szempont, hogy ne igényeljenek túl nagy játékosi tapasztalatot, illetve az egész család jó kedvét szolgálják, főként a Magyar Társasjátékdíjjal tüntetik ki. Így ültetheted le a mindig pörgő 5 évest és a szobájában kuksoló kamaszt egy asztalhoz.

Kitűnő választás például a Dixit, amely 2010-ben nyerte el a fenti díjat. Olyan gyönyörű kártyalapokat találsz a dobozában, amiket az ember legszívesebben bekeretezne és a falra tenné. A néha meghökkentő alkotások beindítják a képzeletet, és a játékmenet során az empatikus készségekre is szükség lehet.

A másik embléma, amit társasjátékon láthatsz, az a „Speil des Jahres”, azaz az „Év játéka” felirat. Ők leginkább a stratégiai játékokat díjazzák, így akkor ajánljuk, ha már nagyobb gyerekkel vagy akár csak felnőttek szeretnétek játszani. Ha érdekelnek a stratégiai játékok, mindenképpen próbáld ki az egyik díjazottját, az Azult.

A díjon belül létrehoztak két külön kategóriát is: „Az év gyerekjátéka” és „Az év gémerjátéka” címmel.

Kicsiknek

Miért jó, ha egy kisgyermekkel társasjátékozunk? Elsősorban azért, mert tapasztalatokat gyűjthet úgy, hogy közben megengedett a hibázás. A gyerekek, akik még csak most ismerkednek a világgal, minden nap szorongást élnek át, mert szeretnének jól dönteni. A játék során megtapasztalhatják, hogy szabad hibázni, és a hibákból következtetéseket levonva könnyen tanulnak.

Attól függően, hogy milyen típusú játékkal játszotok, fejleszti a kreativitást, a szociális érzékenységet, vagy elősegíti a stratégiai gondolkodásmód kialakulását. A gyermek megtanul veszíteni, hiszen erre az élményre is szüksége van, és jobb, ha egy biztonságos, szerető környezetben éri először a veszteség érzése.

Nagyoknak

Ha a fejünk tetejére állunk, a kiskamasz, kamasz gyermekünk bizonyos mértékig eltávolodik tőlünk. Ennek a korszaknak ez a dolga, így fájó szívvel, de el kell fogadnunk. Persze, jó lenne valahogy kifüstölni a szobájából, és ha nagy beszélgetések nem is várhatók, egy társasozás alkalmával könnyebben megnyílhat. Ha van kistestvér, bátran vond be a nagyot a kicsi társasjátékába! Nosztalgikus lesz a számára a régi játék.

(A TOP - GRADUS KFT. fizetett PR cikke)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!