A harmonikaajtók működési elve (x)
A harmonikaajtók működési elve (x)

www.record.hu

2021. 08. 11.
Vannak helyzetek, ahol a tér, az egyes helyiségek méretéből vagy elrendezéséből fakadóan nincs lehetőség hagyományos ajtó vagy automata ajtó beépítésére. Ilyenkor jöhet szóba a harmonikaajtó, melynek természetesen létezik automata változata is.

Ez egy PR cikk

Praktikus kialakítás

Az ajtók kiválasztásánál az első kérdések között szokott felvetődni, hogy jobbos vagy balos kivitelre van-e szükség. Nos, ha harmonikaajtóban gondolkodunk, akkor nem kell amiatt sem aggódni, hogy az ajtó milyen irányba nyílik, mit lehet és mit nem célszerű a nyíló ajtó mögé helyezni. Egy klasszikus ajtónál ugyanis ügyelni kell arra, hogy ne legyen mögötte valamilyen tárgy, ami megakadályozza a teljes nyitást, például egy radiátor.

A harmonikaajtónak rendkívül kicsi a helyigénye. Nevét onnan kapta, hogy rendkívül hasonló elven nyílik és záródik, mint ahogyan a harmonika működik. A két helyiség közötti rész négy ajtólappal kerül lefedésre. Úgynevezett csuklós mozgással történik a nyitás és a zárás is, automata berendezés esetén még csak meg sem kell érinteni a harmonikaajtót.

A nyitott állapotba kerülő ajtólapok az ajtó síkjából csak minimális mértékben lógnak ki, nem foglalnak el jelentős mértékű teret egyik helyiségből sem, szemben más megoldások esetén. Egy kétszárnyú, automata ajtó, melyet lengőajtóként is szoktak emlegetni, sokkal gazdaságosabban nyílik helykihasználás szempontjából. Érdekesség, hogy ennek ellenére nem kell többet fizetni érte, sőt, általában a harmonikaajtók olcsóbbak, mint a lengőajtók. Joggal vetődhet fel a kérdés, hogy mi a helyzet az élettartammal, de e tekintetben is felülmúlja a harmonikaajtó a többit.

Tipikus felhasználási területek

Ha a hely szűkös, egy automata harmonikaajtó általában ebben az esetben is beépíthető, akár utólag is. Más nem is nagyon jöhet ilyen esetben szóba, ha automata nyílászáróra van szükség. A jelenleg jobban ismert nyíló ajtók tökéletes kiváltója, ha automata ajtóban gondolkozunk.

Harmonikaajtóval a leggyakrabban folyosókon lehet találkozni. Praktikus kialakításának köszönhetően szinte teljes szélességében átjárható marad a folyosó.

Konyhák esetében szintén megfontolandó automata harmonikaajtót beszerelni. A pincérek gyors mozgását egyértelműen segíti egy ilyen típusú nyílászáró. További előnye, hogy a szagok kiáramlását is minimálisra lehet csökkenti, így akár dohányzóhelyiségek esetén is optimális választás lehet.

Kiemelt példák

A record harmonikaajtójának működésére ékes példa a Svájcban, Zürich városában található The Dolder Grand szálloda. Ez egy 5 csillagos létesítmény, amely 1899-ben épült, értelemszerűen nem harmonikaajtókkal. Az utólagos beépítés azonban tökéletesen sikerült, mind a szálloda vendégei, mind az ott dolgozók nagy örömére.

Szintén a record termékei kerültek felszerelésre az 1977-ben megnyílt Queen Square Law Courts törvényszéki épületére, amely Sydney-ben található. A 2005 és 2014 között történt átfogó felújítás során az előcsarnok homlokhazának felújítása részeként az utcai bejáratokba négy darab STA 20 automata tolóajtót szereltek be, keret nélküli üvegajtószárnyakkal.

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!