A gyermekvállalás konzervatívabbá tehet bennünket - állítja a Pennsylvaniai Egyetem friss tanulmánya
Ez az országok világnézeti arculatára is rányomhatja bélyegét
A gyermekvállalás konzervatívabbá tehet bennünket - állítja a Pennsylvaniai Egyetem friss tanulmánya

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 09. 08.
Egy friss kutatás során azt találták a szakértők, hogy azok, akiknek nincsen gyermekük, általában liberálisabbak, mint azok, akiknek van. Ez alapján tehát úgy tűnik, hogy gyermekvállalás jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a szülők idővel konzervatívabbak legyenek.

Korábban viszont azt feltételezték, hogy ez sokkal inkább az életkor növekedésével áll összefüggésben, a Pennsylvaniai Egyetem tanulmánya azonban arra mutat rá, hogy valójában a gyermekvállalás állhat a jelenség mögött.

„Van egy olyan elképzelés, hogy ahogy öregszel, a tapasztalatok és a való világ pofonjai miatt egyre konzervatívabbá válnak az emberek”

- mondta Dr. Nick Kerry, az egyetem friss kutatásának társszerzője.

„De úgy tűnik, ez nem így van.” Szerinte azt mutatják a kutatási számok, hogy alapvetően a gyermekvállalás a mozgatórugója annak, hogy idővel sokan konzervatívabbá válnak.

A tanulmány pedig következésképpen a születésszám több országban tapasztalható csökkenését is egészen új megvilágításba helyezheti. Ahol ugyanis több a családos, ott értelemszerűen a konzervativizmus is erősebb kell, hogy legyen, amennyiben a kutatás valóban helytálló. Ahol pedig kevesebb, ott a liberalizmus hódíthat nagyobb teret magának.

„Úgy gondolom, hogy ez (a születésszám csökkenése – a szerk.) hozzájárulhat a liberalizációhoz ezekben az országokban”

– mondta Kerry, majd hozzátette, hogy az abortuszt tiltó országok esetében pedig épp az ellenkező hatás tapasztalható.

Ami a kutatás módszertanát illeti, a résztvevő alanyok egyik csoportjának háztartási tárgyakról készült képeket mutattak, és arra kérték őket, hogy beszéljenek arról, hogyan használhatnák egyiket-másikat, míg a másik csoportnak gyerekek képeit mutatták meg.

Utóbbi csoportot arra kérték, hogy gondolkodjanak azon, mi lehet a gyerekek neve, és a velük töltött idő során, vajon milyen pozitív hatásokat idéznének elő egymásban.

Ezután mindkét csoport kitöltött egy kérdőívet az abortusz és a hagyományos házasság témakörében.

Az egyetem kutatói a válaszok áttekintése és kiértékelése után azt találták, hogy azok a résztvevők, akiknek azt kellett elképzelniük, hogy milyen lenne a képen lévő gyermekkel a közös időtöltés, konzervatívabb válaszokat adtak, mint azok, akiknek háztartási tárgyakról kellett gondolkozniuk. Ugyanakkor a kutatók megjegyzik, hogy ezek az eredmények főleg azokra az alanyokra bizonyultak helytállónak, akik komolyan vették a feladatot, és tényleg próbálták beleképzelni magukat az adott szituációba.

A kutatócsapat korábban 2610 felnőttet kérdezett meg (hasonló témakörökben) 10 országban – Libanontól Japánig –, és akkor azt találták, hogy azok, akik a gyermekek gondozása területén elkötelezettebbek, motiváltabbak, azok általában konzervatívabbak is.

(TheGuardian/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!