Spanyol kutatók szerint a koronavírus már tavaly tavasszal megjelent Európában
Spanyol kutatók szerint a koronavírus már tavaly tavasszal megjelent Európában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 07. 03.
Átírhatja a koronavírusról származó ismereteinket az a felfedezés, amelyet múlt pénteken tett közzé a Barcelonai Egyetem. Jelen ismereteink szerint az új típusú koronavírus 2019 decemberében a kínai Vuhanban jelent meg, majd pár hónap alatt az egész világra elterjedt. Spanyol kutatók azonban a 2019 márciusából származó barcelonai szennyvízminták elemzése közben a koronavírus nyomaira bukkantak. 

Bár a kutatás eredményei jelenleg még a végső hitelesítés előtt állnak, a kutatók megdöbbenésére a felfedezés nyomán a COVID-19 már jóval a 2019 decemberében észlelt megbetegedések előtt a világ számos pontján jelen lehetett és szabadon terjedhetett. 

Albert Bosch, a kutatás vezetője elmondta, hogy a koronavírus, bár légzőszervi betegség, könnyen kimutatható a szennyvizekbe kerülő székletben is. A vírus barcelonai jelenléte után kutatva először az idei szennyvízmintákat elemezték ki, amely kimutatta, hogy a vírus már január 15-én jelen volt a városban – 41 nappal az első észlelések előtt. Ezt követően kezdtek a korábbi évek mintáival foglalkozni, amelyek közül a 2019 március 12-én vett mintában mutatták ki a koronavírus jelenlétét kis mennyiségben. 

A felfedezés számos kérdést vet fel, például, hogy miért csak a március 12-ei szennyvízben mutatták ki a vírus jelenlétét, valamint, hogy ebben az esetben miért nem okozott tömeges megbetegedést már akkor. Bosch professzor szerint utóbbi kérdésre lehetséges válasz, hogy a koronavírus tüneteit mutató betegeket influenzával diagnosztizálták, így a betegség észrevétlenül terjedhetett tovább.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy a kutatás eredményeit még független szakértőknek is alá kell támasztani, hiszen előfordulhatott az is, hogy csak a koronavírushoz nagyon hasonló kórokozó okozott pozitív teszteredményt.

Amíg azonban a kutatás eredményét senki sem cáfolja meg, a barcelonai kutatócsoport a koronavírus még korábbi jelenléte után fog kutatni. 

Megosztaná véleményét másokkal is? A Facebook oldalunkon megteheti:

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!