A bejárati ajtó apró, de annál hasznosabb kiegészítője: a kukucskáló (x)
A bejárati ajtó apró, de annál hasznosabb kiegészítője: a kukucskáló (x)

www.biztonsagiajto.hu

2021. 04. 21.
Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a békés otthon töltött időt megzavarja egy váratlan kopogtatás. Mégis ki lehet az? Ha nem várunk látogatókat, akkor pedig jöhet a nagy dilemma: kinyissuk vagy sem? Hiszen lehet, hogy a postás az, aki fontos küldeményt hozott, netán egy erre járó, rég nem látott ismerős. 

 

Ez egy PR cikk

 

De sajnos annak az esélye is megvan, hogy a küszöbön házaló ügynökök, hittérítők vagy olyan személyek állnak, akikkel nem kívánunk foglalkozni. A megoldás azonban már rég megszületett erre a problémára: úgy hívják, hogy kukucskáló! 

 

A hívatlan vendégeknek kívül tágasabb! 

 

Kitekintőt már régóta használnak a bejárati ajtóknál, és valljuk be, hogy még napjainkban is bőven akad létjogosultsága. Hiszen így egyetlen pillantással, észrevétlenül meggyőződhetünk róla, hogy ki áll a másik oldalon, ennek ismeretében pedig már könnyen el tudjuk dönteni, hogy fogadjuk az illetőt, vagy abban a hitben hagyjuk, hogy épp házon kívül vagyunk.

Ráadásul egy viszonylag egyszerű szerkezetről van szó, hiszen a kukucskáló tulajdonképpen egy széles látószögű lencséből áll, ami közel 180 fokban enged betekintést az ajtó túloldalára. A belső oldalra viszont általában egy takarólapot is felszerelnek, emiatt a dolog visszafelé nem működik, tehát kintről senki nem tud bekémlelni a lakásunkba. 

 

A kukucskáló alkalmazása főként a társasházaknál célszerű, ahol nincs más mód a kitekintésre. Hiszen egy családi házban általában a látogatók maximum a kapuig jutnak, valamint az utca felé nyíló ablakokból is láthatjuk, hogy épp ki kér bebocsátást. A Nívó Standard bejárati ajtók is kérhetőek kukucskálóval felszerelve, így többet nem fordulhat elő az az eset, hogy véletlenül olyasvalakinek nyitunk ajtót, akivel nem akarunk társalogni. 

 

Hogyan növeli a kukucskáló a biztonságot?

 

Időről időre szerepelnek a híradásokban olyan bűntények, amikor valakinek a lakását úgy rabolták ki, hogy közben végig otthon volt. Ilyenkor a bűnözők valamilyen szolgáltató (például vízművek) embereinek adják ki magukat, a hiszékeny lakók pedig beengedik őket. Egy ügyes tolvajpárosnak még erőszakot sem kell alkalmaznia, hanem elég, ha az egyik fél eltereli a gyanútlan ember figyelmét, a másik pedig közben gyorsan végignézi a fiókokat pénz és apró méretű értéktárgyak után kutatva.

A másik lehetőség, hogy ajtónyitást követően gyorsan belépnek a lakásba, majd ártalmatlanná teszik az ott lakót, aztán pedig kirabolják. Ez főleg az idős, egyedül élő emberek esetében fordul elő.

A kukucskáló azonban segít abban, hogy az ajtó kinyitása nélkül szemügyre vehessük, ki áll odakinn. Így nem kerülhetünk abba a csapdába, hogy jóhiszeműen ajtót nyitunk, majd mire felocsúdunk, már be is jött egy veszélyes rabló. Ha odakinn ismeretlen, gyanús alak áll, akkor a zárt ajtó biztonsága mögött megvárhatjuk, amíg távozik, vagy felszólíthatjuk, hogy igazolja magát, különben nem engedjük be.

 

(Fizetett PR cikk)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!