5 hiba, ami sok pénzedbe kerül (x)
5 hiba, ami sok pénzedbe kerül (x)

www.tudastarklub.hu

2021. 01. 21.
Hónapról hónapra élsz, és nem tudod megmondani, hogy mire megy el a fizetésed? Nem vagy ezzel egyedül, sokan küzdenek azzal, hogy nem képesek tudatos pénzügyi döntéseket meghozni.

Ez egy PR cikk

Ha szeretnél változtatni ezen, gondold át, hogy az alábbi öt hiba közül melyiket tudod kiküszöbölni!

Túl sokat fizetsz valamiért

Sokan pusztán megszokásból tartanak fenn autót, és nem azért, mert feltétlenül szükségük van rá. Ha jellemzően otthonról dolgozol, online vásárolsz, és ritkán mozdulsz ki, mindenképpen érdemes megfontolnod azt, hogy nem lenne-e célszerű inkább autómegosztóra vagy tömegközlekedésre váltanod.

Elektronikai cikkekből, ruhákból sem kell feltétlenül mindig újat vásárolnod. Ha jó állapotú használt cikkeket szerzel be, segíted fenntarthatóbbá tenni a jövőt, ráadásul rengeteg pénzt megspórolhatsz.

Több a kiadásod, mint amennyit keresel

Bár ez elég kézenfekvő hibának tűnhet, hiszen egyenes út az eladósodás irányába, mégis sokan elkövetik. A hitelek halmozásával könnyen csapdába kerülhet az ember, ami akár a lakhatást és a mindennapi megélhetést is veszélyeztetheti.

Ha teheted, mindig addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér! Ez azt jelenti, hogy ne költs olyan dolgokra, amit az aktuális anyagi kereted nem tesz lehetővé.

Nincs vésztartalékod

Az már egy jó dolog, ha nem költesz többet, mint amennyit keresel. Nem elég azonban az, ha csak arra fókuszálsz, hogy ne adósodj el. A pénzügyi szakértők szerint ideális esetben fél évre elegendő vésztartalékot kellene képezned.

Mire jó ez? Lesz mihez hozzányúlnod egy váratlan történés bekövetkezése esetén. Ez lehet egy egészségügyi helyzet, egy halasztást nem tűrő lakásfelújítás vagy bármilyen olyan esemény, ami miatt egy időre kiesel a munkából.

Nem könyveled a kiadásaidat

Nem tudsz pénzügyileg sikeres lenni, ha nem rendelkezel költségvetéssel. Persze ez sem jelent automatikus megváltást, hiszen a költségvetést be is kell tartani.

Minden hónap előtt írd össze, mik a fix kiadásaid! A lakbérre, a rezsire, az élelmiszerre és a tisztálkodási szerekre szánt pénz mellett ne feledkezz meg elkülöníteni valamennyit a közlekedésre, szórakozásra és rekreációs célokra.

Ha nem szeretnél papíralapú táblázatokkal vesződni, letölthetsz akár egy mobil applikációt is, amelyen keresztül vezetheted a kiadásaidat. A különféle vásárlásaidat kategóriákba rendezve hó végén nézd meg, mire mennyit költöttél. Lehet, hogy meg fogsz lepődni, milyen felesleges dolgokra költesz.

Hagyod elértéktelenedni a pénzed

A félretett pénzeddel passzív jövedelmet szerezhetsz. Ha nem csinálsz vele semmit, csak a bankszámládon tartod vagy otthon a malacperselyben, akkor az infláció következtében évről évre veszít értékéből.

Azt a pénzt, ami biztosan nem fog kelleni középtávon sem a megélhetésedhez, érdemes befektetni. Ha fix időtartamra kötöd le a megtakarításod, kedvező kamatot kaphatsz rá, így a pénzed dolgozhat helyetted!

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!